Archeologie, Musea en Behoud

Onderhoud Nymphaea wordt eigenaar teveel

De grootste salonbakdekkruiser van Nederland, een 107 jaar oud varend monument, komt te koop. Na 48 jaar liefdevol voor het schip gezorgd te hebben, begint het permanente onderhoud eigenaar Dick Pels teveel te worden.

Over de geschiedenis van de Nymphaea schreef Dick Pels een rijk geïllustreerd boek, dat vorig jaar uitkwam bij Walburg Pers: ‘Nymphaea. Autobiografie van een jacht.’ Als erkend varend monument is de Nymphaea uniek in haar soort. Het schip is in de winter en zomer uitstekend bewoonbaar en technisch vaarklaar.

De Nymphaea telt 6 kleinere en grotere kamers, inclusief de klassieke deksalon. Een unieke gebogen trap geeft toegang tot de eigenaarshut, die al meer dan honderd jaar dienstdoet als slaapkamer, met een authentieke betimmering en stoffering in jugendstil. In het vooronder is een woonkeuken ingebouwd, en aansluitend, in de punt van het schip, een logeer- of kinderkamer. De voormalige midscheepse machinekamer is verbouwd tot een werkkamer, waarbij de twee motoren (DAF 575) zijn ondergebracht in kleinere machinekamers. De achterkajuit is verbouwd tot een grote werk- en logeerkamer. Daar vandaan is er een eigen opgang naar het achterdek. Onder het achterdek bevindt zich nog een technische ruimte voor de hulpmotor, de hoofdtank en het gereedschap. De bijboot, een Oostzeejol, kan met een van de originele davits worden neergelaten, en de bijboot kan dienen als roei-, zeil- of motorboot, compleet met zeilen, een mast van 7m en een 4-takt buitenboordmotor. De (nieuwe) houten voormast en de stalen achtermast kunnen beide worden gestreken om de bruggen over kanalen en rivieren te kunnen passeren. De beide motoren hebben zich met rond de 1000 bedrijfsuren zeer betrouwbaar getoond en zijn zuinig in het gebruik. De boegschroef is in 2023 op de werf geheel gereviseerd. Het onderwaterschip is goed onderhouden, met een vrijwel complete vervanging in 2000-2001 en werfbeurten elke drie jaar. Het schip voldoet aan alle eisen van het in 2023 vernieuwde CVO-certificaat, dat geldig is tot 2030.

Meer informatie over het schip is te vinden op de sites van Woonboot.nl en Funda. Dick hoopt – uiteraard – dat het schip in goede handen komt, die de Nymphaea in een zo goed  en origineel mogelijke staat een volgend leven willen geven.

Bron: bericht Dick Pels.

Foto: De Nymphaea op haar vaste ligplaats aan de Zoutkeetsgracht in Amsterdam.