Nieuws

Onderhoud Groene Draeck blijft enorme kostenpost

EOC
FVEN

Waarom wordt de Groene Draeck, het jacht van de voormalige vorstin Beatrix, nog steeds onderhouden op een militaire scheepswerf? Het onderhoud heeft in de loop der tijd vele tientallen miljoenen gekost. Een last voor de toch al krappe defensiebegroting. Zeker wanneer blijkt dat een civiel bedrijf de klus beter en goedkoper verricht.

Een droom. Zo noemde prinses Beatrix in 1957 het zeiljacht De Groene Draeck als nationaal geschenk voor haar 18de verjaardag. Voor de belastingbetaler werd het een nachtmerrie, want de in thuishaven Muiden liggende lemsteraak heeft inmiddels een fortuin gekost. Na de Piet Hein, het schip van Juliana en Bernhard, kwam De Groene Draeck jaarlijks te gast op de rijkswerf in Den Helder. Niet dat die werf gespecialiseerd is in jachten, maar er kan wel geschipperd worden met de kosten.

Dat op last van de regering een privézeilvaartuig elk jaar weer de reis naar de rijkswerf maakt en daarbij veel civiele onderhoudswerven passeert, is opmerkelijk gezien het tegenovergestelde beleid van de Koninklijke Marine. De zogenoemde kleine vloot wordt sinds vorig decennium niet meer onderhouden op de marinewerf in de Nieuwe Haven, maar even verder op bij de commerciële werf Damen Shipyards Den Helder.

Voor werknemers van de rijkswerf, marinepersoneel en andere inwoners van Den Helder is de 15 meter lange De Groene Draeck een bekend fenomeen. Na elk vaarseizoen verschijnt het vaartuig in de stad om onderhoud te krijgen en te overwinteren. Gemiddeld kost dat 85.000 euro; een enorm bedrag voor een schip dat jaarlijks circa 100 vaaruren maakt. ’De boot wordt op zo’n manier onderhouden, dat het op ieder moment klaar is om uit te varen, zoals een vaartuig van Defensie’, schrijft het vakblad Zeilen in een artikel over De Groene Draeck.

De Groene Draeck
De Groene Draeck werd in 1957 gebouwd bij De Vries Lentsch Jr. in Amsterdam en werd door het Nederlandse volk cadeau gegeven aan prinses Beatrix voor haar achttiende verjaardag. Momenteel is de boot in eigendom van een stichting die de koninklijke familie voorziet van roerende goederen die van belang kunnen zijn voor het uitoefenen van hun koninklijke waardigheid. Onder het nationale geschenk viel toen ook het jaarlijkse onderhoud van de boot.

Lees het gehele artikel in het papieren of digitale blad Zeilen of in een artikel in de LC, alleen voor abonnees

Foto’s: De Groene Draeck in Lelystad, tijdens de viering van 100 jaar Zuiderzeewerken, © WvD