Onderduikschepen keren even terug naar Biesbosch

Twee vrachtschepen die in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken lagen in de Biesbosch, keren volgende week vrijdag terug naar die plek. De Bona Spes en de Hydra worden dan, 76 jaar na dato, ook opengesteld voor publiek.

In de zomer van 1943 besloten de toenmalige schippers van de twee binnenvaartschepen om met hun families onder te duiken in de Biesbosch. De Duitse bezetter vorderde destijds op grote schaal schepen, onder meer met het oog op een eventuele invasie van Groot-Brittannië. Door de vrachtschepen aan het Gat van de Bakens te camoufleren met onder meer takkenbossen wisten de schippers hun vaartuigen uit de handen te houden van de Duitsers, terwijl er werd gewacht op de bevrijding van Zuid-Nederland. Die werd in de herfst van 1944 een feit.

Reünie
,,De schipper van de Hydra en ik ontmoetten elkaar vorig jaar en toen is het idee voor een ‘reünie’ ontstaan’’, zegt Bart Lahr, de huidige schipper van de Bona Spes. Beide schepen zijn nog steeds in de vaart en worden onderhouden als historisch vaartuig. ,,We hebben contact gezocht met het Biesboschmuseum en daar stonden ze er ook helemaal voor open. Het is natuurlijk wel bijzonder dat de schepen nog varen én dat het dit jaar 75 jaar geleden is dat Zuid-Nederland is bevrijd.’’

De Hydra en de Bona Spes nu (Foto M. Thijssen)

De Bona Spes en de Hydra worden in ieder geval volgende week vrijdag, 16 augustus, opengesteld voor publiek, vlakbij het museum. Lahr hoopt bovendien ook op zaterdag bezoekers te kunnen ontvangen. ,,Daarover zijn we nog in overleg. Aan boord kunnen mensen meer te weten komen over de binnenvaart in oorlogstijd’’, stelt hij.

Geschiedenis
De plek waar de schepen te bezoeken zijn, is niet de onderduiklocatie van weleer. ,,De exacte plek waar de schepen hebben gelegen, daar kunnen we geen mensen ontvangen’’, aldus Lahr. ,,Maar we gaan die zeker wel bezoeken. Het is een bijzondere passage in de geschiedenis van deze schepen.’’

De Bona Spes en de Hydra werden in de jaren dertig gebouwd en gingen na de oorlog allebei weer vracht varen. Het eerstgenoemde schip heeft tegenwoordig Rotterdam als thuishaven, de Hydra ligt in de buurt van Nieuwegein.

Het Biesboschmuseum gaat in een tentoonstelling van 1 december tot 5 mei aandacht besteden aan de vele schepen die in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken in de Biesbosch lagen.

Lees het gehele artikel op de bron: AD

Afbeelding: De onderduikers voor hun schepen in de Biesbosch. V.l.n.r. schipper Speksnijder, de knecht van de Hydra, schipper Droog, knecht > de Bruine van de Nelly II en – met bijl – de knecht van de Bona Spes. (Foto coll. L de Bruine)

EOC
RVEN