“Nr. 5 Elbe”: video toont het moment vóór de botsing

De aanvaring van het loodsvaartuig “Nr. 5 Elbe” met een containerschip afgelopen weekend zou veroorzaakt kunnen zijn door de fout van een stuurman aan boord van het historische schip. Dit suggereert de evaluatie van video-opnames die op internet zijn gepubliceerd.

Minder dan een week na het ongeval toont een video-opname “no.5 Elbe” de laatste momenten vóór de botsing. Hieruit blijkt dat de gevaarlijke situatie volledig verkeerd werd ingeschat.

Fatale manoeuvre
De video, die aan boord van de loodsschoener was opgenomen, toont de “No. 5 Elbe” op de noordelijke en dus verkeerde kant van de vaargeul die hoog aan de wind vaart, op aanvaringskoers met het vrachtschip. Kort voor het ongeluk is het commando “hard bakboord” hoorbaar – het enige juiste commando om het vrachtschip te ontwijken. Echter, de mensen bij de grote helmstok van het schip duwen de helmstok daarop naar bakboord en sturen zo het historische houten schip direct voor de boeg van het vrachtschip. Een fatale fout.

Aan het begin van de video hoor je geluidsseinen van de Nr. Elbe, die daar mee klaarblijkelijk voorrang wil krijgen op het vrachtschip. Op dat moment had de schoener echter allang een koers achter de tegenligger langs moeten kiezen.

In de nacht van zondag 16 op maandag 17 juni is de bergingsoperatie van het schip succesvol voltooid. Sinds maandagochtend ligt het gezonken schip weer aan het wateroppervlak. No. 5 Elbe ligt op het moment van schrijven op een luchtkussen dat wordt gevormd door een soort airbags. Sterke pompen vulden de airbags met perslucht waardoor de romp langzaam omhoogkwam. Tegelijkertijd werd het water uit het schip gepompt. Waarschijnlijk kan het historische schip binnenkort weer varen.

Lees het gehele artikel en bekijk de video op de bron: NDR.de

EOC
RVEN