“Nr. 5 Elbe”: nieuw leven voor een varend monument in Denemarken

Meer dan 130 jaar sinds hij heeft gevaren in de Elbe delta, de Noordzee en de Atlantische Oceaan, krijgt hij zijn eerste echte restauratie: de Lotsenschoner “No. 5 Elbe” is volledig gerenoveerd in een scheepswerf in de Deense Hvide Sande.

Het schip heeft een zeer ontroerende geschiedenis. Gebouwd in 1883 op de scheepswerf Stülcken in Hamburg, werd de ‘Elbe No. 5’ tientallen jaren gebruikt om loodsen op de Noordzee aan boord te brengen van de binnenkomende schepen – en weer terug. In 1920 werd de No. 5 Elbe verkocht aan de Verenigde Staten en diende zij als drijvende woning voor auteur en avonturier Warwick Tompkins en zijn gezin. Tompkins voer meerdere keren over de Atlantische Oceaan en memoreerde het schip, dat toen “Wander Bird” heette, in boeken en films. De loodsschoener is sinds 2002 terug in Duitsland en vaart met gasten tijdens dagtochten.

Vrijwilligers ondersteunen restauratie
Jarenlang was het duidelijk dat het schip een complete revisie nodig had. De spanten zijn niet meer sterk genoeg na 130 jaar. Ongeveer tweederde van hen moest worden vernieuwd, samen met de gehele kiel en alle planken van de huid. “We krijgen een nieuw schip”, zegt Karl Horstmann van de Vereniging “Vrienden van de loods-schoener nr. 5 Elbe” .

De vrijwilligers zijn sinds het begin van de restauratie in september 2018 op de scheepswerf geweest en werken mee. Aan het einde van de restauratie moet de technologie weer aan boord worden gebracht – zeven containers vol met machines, elektronica en apparatuur. In mei – volgens het plan – zal de loodskotter terugkeren naar Hamburg.

Lees het gehele artikel op de bron: NDR

EOC
RVEN