Noordelijk Scheepvaartmuseum wordt Museum aan de A over historie van Groningen

Noordelijk Scheepvaartmuseum wordt Museum aan de A over historie van Groningen en moet 50.000 bezoekers per jaar gaan trekken. Niet alleen inhoudelijk wacht het museum een grote verandering. Ook het museumgebouw ondergaat een metamorfose. Onderzoek moet uitwijzen of de hoofdingang, nu aan de Brugstraat, in het Rhijnvis Feithhuis aan het water gemaakt kan worden.

Dat is niet de enige uitbreiding: de gemeente kocht drie jaar geleden mannensauna ’t Pakhuisje om het museum uitbreidingsruimte te bieden. Ook het Pomphuis, in handen van het Scheepvaartmuseum, maakt deel uit van de plannen. Daarin komt onder meer het museumcafé.

Miljoenenproject
Wat de verbouwing van alle panden gaat kosten, is nog onduidelijk. Het wordt een miljoenenproject, waarvoor de gemeente 2 miljoen euro heeft gereserveerd. De rest moet bekostigd worden uit fondsen, zegt directeur Jan Wiebe van Veen van het Scheepvaartmuseum.

Bij zijn aantreden in 2004 telde het Scheepvaartmuseum zo’n 18.000 bezoekers op jaarbasis. Inmiddels is dat aantal verdubbeld, wat Van Veen toeschrijft aan de bredere insteek van het museum, de samenwerking met andere musea en drukbezochte evenementen als Winterwelvaart.

Van Veen heeft grotere ambities. Hij wil dat de geschiedenis van Stad en Ommeland de hoofdrol speelt in het museum dat volgens hem dan met gemak 50.000 bezoekers per jaar trekt. ,,Het Groninger Museum richt zich met name op kunst. Het Scheepvaartmuseum toont nu al bruiklenen van het Groninger Museum over de geschiedenis van Groningen. Dat breiden we in de toekomst uit. In het vernieuwde museum is ruimte voor bredere en actuele thema’s. Daar komen meer bezoekers op af.’’

Lees het gehele artikel op de bron: DVHN