Amsterdam Noord verkennen met het historische IJ-Buurtveer

Achter het Centraal Station, bij steiger 14, staat een rood bord met daarop ‘IJ-Buurtveer Sega’. Iedere zondag vertrekt hier het historische IJ-Buurtveer voor een vaartocht langs de IJ-oevers. En iedere derde vrijdag van de maand vaart het IJ-Buurtveer naar Vuurtoreneiland.

De IJveren XI, XIII en XIV zijn 90 jaar oud. Zij brachten bewoners en de arbeiders heen en weer naar de stad, de dijkdorpen in Noord en de scheepswerven van NDSM, Stork en Draka. Toen de tunnels kwamen, werden de boten verkocht.

Drijvende kracht
Drijvende kracht achter de IJ-Buurtveren van stichting Sega is vrijwilliger/voorzitter Frank Hemminga. Het lukte hem de schepen terug te halen naar Amsterdam voor vaartochten langs het IJ. Hiervoor ontving hij eerder de officiële Amsterdam Noord waardering: De Knoop van Volten.

Originele details
De drie IJ-buurtveren hebben een interieur met veel originele details, zoals teakhouten banken en de oorspronkelijke verlichting. Vrijwillige matrozen van stichting Sega helpen de passagiers aan en van boord gaan en verkopen de kaartjes. Ton van den Berg (73): “Om matroos te worden moest ik minimaal 2 jaar 180 vaaruren aan boord meemaken. Ik heb het beroep in de praktijk geleerd.”

Varend Erfgoed

Diane, ex IJveer XIV


Hemminga: “Ik zou willen dat de schepen de officiële monumentenstatus van roerend erfgoed krijgen. Zo kunnen Amsterdammers ook in de toekomst blijven genieten van de vaartochten. Het IJ-Buurtveer is bovendien een mooie opleidingsplek voor jonge matrozen. In de binnenvaart is grote vraag naar deze beroepskrachten. Ik zou ook het derde voor passagiersvaart gekeurde varende IJveer naar Amsterdam willen halen. Ze ligt nu bij rederij Diane in Vlaardingen en was ooit IJveer XIV. Dan wordt de vloot misschien samen een ‘hop on hop off service’ op het IJ.”

Lees het gehele artikel op de bron: Gemeente Amsterdam

RVEN
EOC