Archeologie, Musea en Behoud

Nog veel vragen over wrak bij de Razende Bol

EOC
FVEN

Wie is de eigenaar? Is het een oorlogsgraf? En vooral: is het werkelijk de Minotaur?

Vragen te over naar aanleiding van de vondst van het scheepswrak bij de Razende Bol, waarvan wordt vermoed dat het de in 1810 gestrande Minotaur betreft waarbij meer dan 500 opvarenden het leven lieten. Hulpstrandvonder Hans Eelman wil er zo snel mogelijk over om de tafel met “zijn baas”, burgemeester Michiel Uitdehaag van Texel. Dat gesprek is vooralsnog gepland op 19 december.

Zeker is dat er nader onderzoek nodig is. Bijvoorbeeld om te bepalen of het een oorlogsgraf betreft. Van belang ook de vraag: wie is de eigenaar? Als het de Minotaur is, een Engels marineschip, dan betekent dat nog niet automatisch dat Engeland de eigenaar is. Eelman: “Nederlands was toen Frans grondgebied. Het zou niet voor het eerst zijn dat in dat soort gevallen de toenmalige bezetter het eigendom claimt.” Er dient ook rekening te worden gehouden met de Erfgoedwet. Daarin zou volgens Eelman staan dat wrakken als onroerend goed dienen te worden beschouwd.

Vragen te over, zeker is wel dat als het werkelijk het restant van de Minotaur is, het om een vondst van grote historische waarde gaat. Zekerheidshalve houdt de politie te water een oogje in het zeil, ook omdat het door uitsteeksels en rondzwevend touw riskant is om er te varen.

Intussen worden de archieven volop geraadpleegd. Eelman heeft via internet in het maritiem museum in Greenwich de bouwtekening van het schip opgedoken en vergelijkt die met de sonarbeelden.

Tekening van de Minotaur uit het Maritiem Museum in Greenwich

Irene Maas stuitte in het oud-archief van de gemeente op de notulen van de “Municipaliteit” van de “Vergadering den 24e van Wintermaand 1810”: “Dat in de nagt tusschen 22 en 23 dezer Maand op de Noorderhaaks even buiten ons Eiland is komen te vervallen en voorts totaal te verongelukken, het Engelsche Oorlogschip the Minotaur Capt. John Barrith, van welkers Equipagie volgens informatie bestaande uit 519 Koppen, slegts 123 Man, waaronder 2 Luitenants, 5 Cabots en eenige Dekofficieren, alhier aangekomen zyn, en allen de overige verongelukt, zonder dat van hier de minste mogelykheid is geweest, iemand meer te kunnen redden… Dezelve Schipbreukelingen, door ons zo veel mogelyk verwarmt, verkwikt en van Spys en drank voorzien…”

Lees het gehele artikel op de bron: Texelse Courant