Scheepspost

Lees al het nieuws voor en over het Varend Erfgoed

Museum

Nijmegen krijgt Binnenvaartmuseum

Nijmegen krijgt een eigen Binnenvaartmuseum. De start van het nieuwe KSCC-activiteitenseizoen op kerkschip Jos Vranken van 30 september aan de Waalkade in Nijmegen valt samen met de opening – door burgemeester Hubert Bruls – van het kleine museum aan boord.

Er wordt al twee jaar aan gewerkt, vertelt Henk Nuij, voorzitter van het museumbestuur. “Alles is zo’n beetje begonnen met de sluiting van scheepswerf Gelria, toen we een bedrijfsmaquette en diverse scheepsmodellen in ons bezit kregen. Die collectie met modellen en attributen is geleidelijk aan verder gegroeid en inmiddels hebben we onder meer een uitgebreide stuurstand met zelfs een werkende marifoon.”

De oppervlakte wordt geschat op 140 vierkante meter, vooral gelegen in het vooronder van het schip en nog buiten de bibliotheek gerekend met kaarten en naslagwerken. De voorbereidingen voor de officiële opening zijn in de laatste fase aanbeland. De folder om bekendheid en sponsors te verwerven, is klaar en wordt op de foto uit de KSCC-nieuwsbrief aangeboden aan de ontwerper van de folder door voorzitter Nuij.

Open dag
Na de officiële opening volgt op 2 oktober een open dag van 11.00 tot 16.00 uur. Daarbij zal een historische sleepboot langszij komen en ook oud-parlevinker Henk van Hooren heeft toegezegd te komen.