Nieuwegeins cultureel erfgoed nu ook te zien vanaf historische schip

In Nieuwegein is het vanaf dit weekend mogelijk om de bijzondere plekken die de gemeente herbergt vanaf het water te bewonderen. Een groep vrijwilligers herstelde een Kagenaar uit 1893: een langwerpig schip dat vroeger werd gebruikt om door ondiepe gebieden te varen. Deze is omgebouwd tot rondvaartboot.

De tocht neemt bezoekers mee langs verschillende plekken in Nieuwegein, want zoals alle vrijwilligers in Nieuwegein vandaag benadrukken: Nieuwegein is een openluchtmuseum. Jack Grondel, directeur van de Museumwerf Vreeswijk: “Waterwegen hebben Nieuwegein gecreëerd. Dat is heel bijzonder. Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat een rondleiding als deze hier plaatsvindt.” Hij wil de enorme historie van Nieuwegein promoten, die verder gaat dan de 50 jaar die Nieuwegein nu oud is, zo benadrukt hij. Met sluizen, waterwegen, parken, een poldermolen en meer.

Gered door zeven vrijwilligers
Het schip is gered door zeven bekenden uit Nieuwegein; het zou anders verloren zijn gegaan. De boot is gekocht met behulp van een crowdfundings-actie en eigen geld van de groep. De onderkant van de boot is door leerlingen van het ROC opgeknapt, de rest door vrijwilligers. De herstelwerkzaamheden hebben een jaar in beslag genomen. De boot is nog niet helemaal af, zo ontbreekt het nog aan het schild van Nieuwegein, een naambord en een vlag.

Het resultaat van de herstelwerkzaamheden mag er zijn. De boot is achttien meter lang en gehuld in de kleuren van de vlag van Vreeswijk: blauw en geel. De motor was vroeger open, maar hier is een houten, geelgroene constructie omheen gebouwd. Grondel: “De open motor had zijn charme, maar het zorgt ook voor overlast.” De hele boot is hersteld met gerecycled hout. Op de gloednieuwe ogende boot is ruimte voor twaalf bezoekers.

Lees het gehele artikel op de bron: RTV Utrecht