Nieuwe loods voor hoogaarzen en ander varend erfgoed in gebruik

De nieuwe loods aan de Jachthavenweg in Vlissingen is ook binnen helemaal af. Drie schepen van Stichting Behoud Hoogaars liggen sinds begin deze week binnen voor de jaarlijkse ‘winterbeurt’.

Een eigen helling om varend erfgoed direct in en uit het water te halen, zou nog mooier zijn. Maar stichtingbestuurders Carel Flipse en Gaston Timmerman zijn heel tevreden met het onderkomen van Stichting Behoud Hoogaars (SBH) tussen het Kanaal door Walcheren en de Vlissingse binnenhavens. Een spiksplinternieuwe loods als onderhoudswerkplaats voor de schepen die de stichting beheert.

Een openingsborrel ter ere van de loods zit er door corona niet in. De dertigste verjaardag heeft de stichting de afgelopen maanden geruisloos voorbij laten gaan. ,,Dat feestje houden we te goed. Het belangrijkste is dat we een vast onderkomen hebben voor onderhoud van onze vloot en opslag van materialen”, vinden Timmerman en Flipse.

Drie grootste schepen tegelijk
De afgelopen zes jaar kon Behoud Hoogaars terecht in de Machinefabriek. Een prachtige plek waar alle acht vaartuigen terecht konden. Maar het was vaak wel steenkoud in de grote hal en het werd de laatste jaren steeds onzekerder of de Machinefabriek nog een jaar als winterstalling annex werkplaats beschikbaar was. De eigen loods zorgt er voor dat de stichting geen zorgen heeft over de voortgang van de onderhoudswerkzaamheden.

Planning voor reparaties en onderhoud is makkelijker dan eerder gedacht, omdat de drie grootste schepen tegelijk in de hal kunnen ‘aanmeren’. De veronderstelling dat 750 vierkante meter oppervlakte (35 bij 20 meter) te weinig ruimte bood voor hoogaars Andries Jacob (YE 36), hengst Drie Gebroeders (TH 49) en jachthoogaars Alcyon bleek niet te kloppen. Als de schepen naast elkaar liggen, is er bewegingsruimte genoeg over om aan alle drie vaartuigen te werken.

Lees het gehele artikel op de bron: PZC

Foto: SBH Facebook