Nieuwe hypotheekverstrekker voor woonboten

Nadat de ING in 2016 stopte met het verstrekken van hypotheken voor woonboten was het financieren van arken en woonschepen erg lastig geworden. Nu is er een nieuwe financierder op de markt gekomen: Orange Credit.

Directeur van Orange Credit licht dit toe in een artikel in het nieuwste nummer van Vlot Waterwonen. Orange Credit voelt zich thuis in niche-markten en vond een nieuwe uitdaging in de wereld van het waterwonen. Een hypotheek voor een woonboot, vaak gecombineerd met een ligplaats van waarde is specialistisch maatwerk. Dat was voor de ING de reden om in deze markt te stoppen. Deze nieuwe financier ziet echter goede mogelijkheden door uitsluitend met gespecialiseerder tussenpersonen te werken.

Voorwaarden
Voor een hypotheek op een woonboot zijn er wel een aantal basisvoorwaarden:

  • de lokatie moet een officiële ligplaats zijn, uitgegeven door een overheidsinstelling
  • de lokatie moet een woonbestemming hebben volgens het bestemmingsplan
  • de lokatie moet vrij overdraagbaar zijn aan een willekeurige derde
  • er moet een taxatierapport worden opgemaakt door een gespecialiseerde woonboottaxateur

De Arkotheker
Een van de twee gespecialiseerde intermediairs is de Arkotheker. Directeur Hendrik de Wit vindt het jammer dat hij niet de hele markt van woonschepen kan bedienen: “Het is ontzettend jammer dat ook nu de varende woonschepen buiten de boot vallen. Die waterbewoners zitten nog steeds gevangen in onmogelijkheden, wat betekent dat Varend Erfgoed eigenlijk alleen met ‘eigen’ geld is te realiseren. Wij blijven ons inzetten voor het verkrijgen van een hypotheekvorm voor varend wonen.”

Lees het gehele artikel op de bron: Vlot Magazine pag 15

Of kijk op de site van de Arkotheker