Nieuw plan van Willem Vos: ‘Laat de Batavia vergaan bij de Marker Wadden’

De Batavia langzaam laten vergaan bij de Marker Wadden en er zo een nieuwe attractie van maken. Dat is wat er volgens oud- scheepsbouwmeester Willem Vos van de Batavia met het schip moet gebeuren. Vos was nauw betrokken bij de bouw van de replica van het VOC-schip in Lelystad. Hij vindt het tijd voor actie, omdat het volgens hem triest is gesteld met de Batavia.

Vos had 1985 tot 1995 de leiding over de bouw van het schip in de haven van Lelystad. Maar inmiddels is de Batavia er slecht aan toe. “Als je naar de buitenkant kijkt dan denk je, waar heb je het over. Maar dat rottingsproces vindt vooral aan de binnenkant plaats. Het is echt vijf voor twaalf voor de Batavia.” Er moet echt wat gebeuren, zegt de nu 82-jarige scheepsbouwer. “Anders valt er een mast om en dan zakt er een ander deel in. Ik zou het jammer vinden als hij op z’n kant gaat en in verval raakt. Laten we hem laten vergaan zoals het een scheepswrak betaamt.”

‘Andere plannen te duur’
Sinds jaar en dag zijn er al plannen om het schip te behouden. Bijvoorbeeld door het op de kade te zetten. “Als je het goed wil doen dan moet je de Batavia onder een dak plaatsen en in een klimaat dat beheersbaar is,” vindt de scheepsbouwer. Hij schat dat zo’n operatie een slordige 15 miljoen euro zal kosten.

Er is op dit moment 500.000 toegezegd voor het op land halen van het schip. Dat is dus bij lange na niet genoeg. Daarom komt Vos met een alternatief. “Ik zou het schip een laatste rustplaats willen geven op de Marker Wadden bijvoorbeeld. Met een leuke plek en een informatiecentrum en wat huisjes voor vrijwilligers.” Volgens Vos zou dat vele malen minder kosten dan het schip op de kade onderdak bieden.

Batavialand heeft inmiddels gereageerd op het idee van Vos. Het museum zegt niet mee te gaan in de plannen van Vos en wil er alles aan doen om het schip te behouden.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Flevoland

Afbeelding: de Batavia, © WvD