Nieuw leven voor beurtschip ‘Alles Heeft een Tijd’

Beurtschip ‘Alles Heeft een Tijd’ is de nieuwe aanwinst van Stichting UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. Het schip zal vanaf 2022 fungeren als drijvende tentoonstelling.

Vrijdag 19 november hadden zich op de kade bij het bezoekerscentrum in Kinderdijk de genodigden verzameld. Vertegenwoordigers van de Erfgoedlijn Waterdriehoek, het IBP-fonds, sponsors en bedrijven die de renovatie van het beurtschip mogelijk hebben gemaakt. Namens de stichting waren directeur Van Steenbergen en vicevoorzitter Van Leussen van de raad van toezicht aanwezig. Ook de gemeente Alblasserdam was vertegenwoordigd: burgemeester Jaap Paans en wethouder Arjan Kraijo. Aan hen de eer om het schip officieel te openen.

tekening

Drijvende tentoonstelling
Bij Blokweer stond Jan- Willem de Winter, projectleider bij de renovatie van het schip, de groep op te wachten. Hij gaf uitleg over de renovatie: “Er is veel werk verzet en het is nog niet af. ‘Alles Heeft een Tijd’ is en blijft een zeilschip en een nieuwe mast en giek en het maken van de zwaarden en het roer staan op de planning. De opening van het schip vandaag heeft betrekking op de belevenis in het ruim.”

Hij bedankte alle betrokkenen voor hun inzet en enthousiasme en hij noemde met name de vrijwilligers die bijna dag en nacht hadden gewerkt om het schip af te krijgen voor deze dag. Tijd voor wethouder Kraijo om samen met de burgemeester het schip te openen. Na een korte speech onthulden zij de naam van het schip: ‘Alles Heeft een Tijd’.

In het ruim zal een permanente tentoonstelling te zien zijn die in het teken staat van watermanagement. Bezoekers kunnen korte films bekijken over de Sint-Elisabethsvloed van 1421, het watersysteem van de Alblasserwaard en de toekomst met de uitdagingen van klimaatverandering. De tentoonstelling past naadloos in het historische schip. Er waren vrijwel geen aanpassingen nodig. De bedrijven Superbuff en AENC hebben samengewerkt om de presentatie te realiseren zonder afbreuk te doen aan de authenticiteit.

De schermen staan in transportkisten en van de bekabeling is niets te zien. Bezoekers kunnen straks zittend op een bankje de films bekijken in een entourage uit de jaren 20 van de vorige eeuw. De genodigden hadden 19 november de primeur: zij zagen als eersten de films.

Enthousiasme en complimenten alom. Voor de manier waarop de schermen zijn geïntegreerd in het schip én voor de inhoud en vormgeving van de films. Mooi zoals het ruim is teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat. Chapeau voor het werk dat verzet is; bovendeks en in het ruim. De afwerking is met liefde en vakmanschap gedaan en past bij het schip.

Vanaf 2022 zal Alles Heeft een Tijd geopend zijn voor bezoekers, het schip ligt bij Museummolen Blokweer.

Lees het gehele artikel op de bron: Binnenvaartkrant pag 13

Afbeelding: De ‘Alles heeft een Tijd in een vorig leven