Nieuws

Niemand weet nog wat er met BOU8 moet gebeuren

EOC
FVEN

ASSENEDE Troosteloos. Zo ligt de BOU8 in het dorp van Boekhoute er vandaag bij. Van wat ooit het belangrijkste monument van het vissersdorp was, blijft vandaag bijna niets meer over. Na de zware storm van begin vorige maand is nu zelfs het afdakje verdwenen, dat nog iet of wat bescherming moest bieden. “We weten zelf niet meer wat te doen”, klinkt het bij de gemeente Assenede.

De BOU8 was ooit de trots van het dorp Boekhoute. De oude vissersboot verwijst naar het rijke vissersverleden van Boekhoute, en ligt als monument op het dorpsplein. Maar de oude boot is helemaal vervallen, en ligt er bij in ellendige toestand.

“We hebben een brief gestuurd naar Onroerend Erfgoed met de vraag wat we nu moeten doen, want we weten het eerlijk gezegd zelf niet meer”, zegt schepen Servaas Van Eynde (SamenPlus). “We hadden voor een voorlopige bescherming gezorgd met een dakje en een zeil. Maar door de storm is dat nu ook weg. De BOU8 is een beschermd monument en we moeten gewoon wachten op de goedkeuring van de subsidies en het dossier, vooraleer daar iets mee kan gebeuren. Dit sleept echt al jaren aan. De bescherming is door de storm nu weg, dus wordt het nog slechter. We hebben nu een brief gestuurd naar Brussel met de expliciete vraag wat we moeten doen.”

750.000 euro
Al jaren hoopt de gemeente Assenede dat er in Brussel groen licht gegeven wordt om de BOU8 grondig te restaureren. “Ons werk hier in Assenede zit er echt al een tijd op”, zeggen schepen Van Eynde en burgemeester Philippe De Coninck. “Het dossier is perfect voorbereid, maar het is de minister die de subsidie nu effectief moet toekennen. Met de verkiezingen in zicht zal dat wellicht maar door de nieuwe ploeg gebeuren. Wij kunnen niet anders dan brieven schrijven, aandringen, en hopen dat we het symbool van Boekhoute snel kunnen laten restaureren. Maar zonder subsidie kunnen wij dat als gemeente niet doen. De werken zullen tussen de 750.000 en een miljoen euro kosten. Dat mogen we niet doen zonder subsidie. Van zodra Brussel het licht op groen zet, beginnen we er aan en verhuist de BOU8 een tijd naar een atelier.”

Lees het gehele artikel op de bron: HLN