Niek droomt over maritiem ‘Sail-evenement’ in 2024 in en om havens Vlissinge

Een ‘maritiem evenement’ waarbij de Noorse tweemaster Mohawk II het vlaggenschip is. Een Sail op kleine schaal, tijdens welke de binnenhavens, Het Dok en het stadshart van Vlissingen worden overspoeld met activiteiten.

Hij droomt nog hardop, tempert Vlissinger Niek Peters de verwachtingen. Een nieuwe Sail de Ruyter, zal te grootschalig zijn en (vooral) financieel niet op te brengen. Maar een evenement waarbij de in 2004 voor de Vlissingse kust gezonken Mohawk II samen met een handvol andere bijzondere historische schepen aanmeert, moet mogelijk zijn, hoopt de voorzitter van de Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen (SMEV). Studenten van de HZ doen de komende maanden een haalbaarheidsonderzoek.

Sail zingt rond
Peters had het nog even stil wil houden, maar in steeds grotere kringen in Vlissingen zingt rond dat er in 2024 weer een Sail-manifestatie op stapel staat. Peters was in de jaren negentig één van de initiatiefnemers van maritieme evenementen met historische zeilschepen. Festiviteiten in 1994, 1996, 1997, 2003 en 2004 gingen vooraf aan twee grote edities van Sail de Ruyter: in 2007 vanwege de 400ste geboortedag van Michiel en in 2013.

De Mohawk II wordt geborgen in 2004

,,Het aantal grote schepen dat die twee laatste edities naar Vlissingen kwam, lijkt me voorlopig niet mogelijk. Het idee om in 2024 weer een maritiem evenement te houden, kwam bij me op omdat ik laatst contact had met de scouts van de Mohawk II, het destijds één eeuw oude zeilschip dat in 2004 door een aanvaring voor de kust van Vlissingen zonk. De afspraak dat het schip zich nog een keer in Vlissingen zou laten zien, is lang geleden al eens gemaakt.”

Vloot platbodems
Het feit dat het in 2024 dertig jaar geleden is dat voor de eerste keer een grootschalig sailevenement werd gehouden, twintig jaar geleden de Mohawk voor de rede van Vlissingen verging en de gemeente tien jaar geleden al geld reserveerde voor een volgende Sail, bracht Peters dit voorjaar op het idee over drie jaar een ‘maritiem evenement’ op poten te zetten. ,,Niet als stichtingsbestuurslid hoor, maar puur op persoonlijk initiatief eens peilen of er belangstelling is. Ik ben er eigenlijk ingesprongen als zwemmer zonder reddingsvest.”

Lees het gehele artikel op de bron: PZC, alleen voor abonnees

Afbeelding: Sail de Ruyter in 2013, foto Ria Brasser