Nieuws

Nét voor de dreigende sloop redde Evert de Vertrouwen

EOC
FVEN

Meer dan honderd jaar lag-ie in Utrecht, turftjalk de Vertrouwen. Tien jaar geleden verdween het robuuste schip uit de stad. Een roemloos einde dreigde, maar toen deed Evert Westerveld een ontdekking die alles anders maakte. Nu is de luchtverkeersleider ineens eigenaar van een historisch binnenvaartschip. ,,Het voelt als een winnend staatslot.”

Het kan raar lopen. Als Evert Westerveld (60) vorig jaar niet een wandeltocht in Tienhoven had gemaakt, was het schip de Vertrouwen geëindigd als oud ijzer. Westerveld belandde tijdens die wandeltocht in streekmuseum Vredegoed en raakte daar aan de praat over de turfhandel in Utrecht. ,,Ik hoor mezelf nog zeggen tegen die vrouw van het museum: u vertelt het allemaal alsof het verre geschiedenis is, maar mijn oma heeft op zo’n schuit gewoond. Ze heeft dat schip nog moeten trekken naar Utrecht.”

Rommelig haventje
Een dag later vertelt hij zijn vader over dit gesprek. ,,En die zei tot mijn verrassing: dat schip waarop mijn moeder is geboren bestáát nog!” Het maakte iets los bij de geboren Soester, die werkt als luchtverkeersleider en in Amstelveen woont. Nieuwsgierig geworden, gaat hij zoeken op internet. Wat hij daar vindt, brengt hem uiteindelijk naar een haventje in Kerkdriel.

Maar daar gaat veel speurwerk aan vooraf, dat een schat aan informatie oplevert over het schip dat zo’n belangrijke rol in zijn familie speelde. ,,Ik merkte hoeveel emotie dat losmaakte.” De Vertrouwen gaat steeds meer leven en er vormt zich een plan in zijn hoofd: kan ik het schip voor sloop behoeden?

Te krap aan boord
Terug naar 2012. Aan de Utrechtse Leidsekade ligt een woonschip met houten opbouw. Het is de Vertrouwen. De eigenaar heeft net een moeilijke beslissing genomen: het schip maakt plaats voor een grotere woonark, want het wordt allemaal te krap aan boord. Waarmee een tijdperk wordt afgesloten. Zo’n 115 jaar lang lag de Vertrouwen in de stad. ,,Geen enkel schip heeft zo’n hechte band met Utrecht”, zegt Cisca de Ruiter van de Museumwerf Vreeswijk, die onderzoek deed naar de turftjalk. Er wordt een koper gevonden en de tjalk verhuist naar Kerkdriel.

Lees het gehele, zeer uitgebreide artikel op de bron: AD

Afbeelding: Turftjalk de Vertrouwen aan de Leidsekade in Utrecht. Op de foto Wim en Leen Kraan en Herman Aarsman. De foto is waarschijnlijk begin jaren 30 gemaakt. © Collectie Rina van den Ham Kraan