Net een bocht in de rivier

Net ’een bocht in de rivier’ zegt Anita Blijdorp over de plek aan het Noordhollands Kanaal waar ze 23 jaar geleden de ’Fryslân’ aanmeerde en nog steeds woont. Ze wil er nooit meer weg

Zuidwester storm, dan kan het hier spoken. Dan moet je alles aan dek vastsjorren. Anita Blijdorp (58) uit West-Graftdijk wijst naar de overkant. Polder De Starnmeer. Oneindig laagland met grijze herfstluchten. Daar komt het dan vandaan. Maar niet vandaag.

Vandaag is het grijs en rustig op de landtong waaraan de Fryslân ligt. De rond de 30 meter lange vrachtvaarder van het type ’luxe motor’ – bouwjaar 1928 – heeft hier z’n ligplaats. Al sinds 1997. Anita had het tot woning verbouwde schip al sinds 1989. Partner Sjoerd bleek ook een ’man van het water’. Ze kozen voor een ligplaats in Noord-Holland omdat daar hun beider werkkring lag.

Naast het schip eindigt een wandelpad vanuit West-Graftdijk bij hun tuinhek. Rondom water. Alle buren zijn bootbewoners. Vroeger hobbelde hier het verkeer tussen Purmerend en Alkmaar voort. Nu raast het voorbij op de N244, honderd meter verderop. Allemaal Alkmaars grondgebied sinds 2015. Voorheen liep de gemeentegrens dwars door het schip. De roef en de stuurhut in Schermer, de rest in Graft-De Rijp. Gaf heel veel gedoe in de gemeentehuizen.

Uitzicht
Dit is haar plek. Anita wil hier nooit meer vandaan. Want waar heb je dit uitzicht? Het panorama van water, polderland, huisjes met de puntdaken boven de dijk, verveelt nooit. „Je weet nooit hoe lang je het volhoudt. Een schip vergt veel onderhoud. Heb je een schip, dan moet je de roestvorming voorblijven. Veel bikken en schilderen. Best een klus.”

Wonen in een huis, dat zou ze ook best kunnen, denkt Anita. Het maakt op zich net veel uit. Alle luxe van een hedendaagse woning hebben ze aan boord. Maar de plek, dat maakt het bijzonder.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD premium, alleen voor abonnees