Nederlands Openluchtmuseum laat nieuwe vissersjol te water
Op vrijdag 9 augustus laat het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem een splinternieuwe ambachtelijk vervaardigde houten vissersjol te water. Geïnteresseerden zijn welkom om hierbij aanwezig te zijn.
De vissersjol is een type vissersboot dat rond 1870 werd ontwikkeld voor de ansjovisvisserij op de Zuiderzee. De jol werd gebouwd op de Markense scheepswerf in het Nederlands Openluchtmuseum door scheepsbouwers Henk van Halteren, Maik Overbosch en Yvonne Lagerwey, samen met hun team van vrijwilligers. De tewaterlating van de jol op 9 augustus markeert ook het moment van pensioen van Van Halteren. Hij werkte meer dan 45 jaar als scheeptimmerman /werfbaas, waarvan 10 jaar in het Openluchtmuseum.
De jol
De jol is 6 meter lang, weegt 2.000 kilo en is geheel volgens oude technieken, vrijwel geheel handmatig, vervaardigd van eikenhout. Zowel de houtzaagmolenaars als de smeden van de smederij van het Openluchtmuseum zijn betrokken geweest bij het bouwen van de jol, dat in totaal twee jaar heeft geduurd. Bezoekers van het museum konden in die tijd in de Markense scheepswerf de bouw volgen. De jol zal feestelijk worden gedoopt met in het Openluchtmuseum speciaal gebrouwen jolbier genaamd ‘Behouden Vaert’. Na de tewaterlating zal de jol een korte blijven liggen in het Openluchtmuseum. Op de langere termijn zal gezocht worden naar een passende bestemming waarbij het gebruik van de jol en het educatieve karakter centraal staat.
Scheepswerf De Hoop komt uit Marken
In deze historische scheepswerf werden schepen gerepareerd en onderhouden. Deze werf lag op een eiland in de haven van Marken. Doordat de Zuiderzee in 1932 met de Afsluitdijk werd afgesloten, liep de visserij steeds meer terug. De werf sloot in 1947 en werd overgebracht naar het Openluchtmuseum.
De vissers op Marken leefden vroeger van de visvangst, dus zolang er geen ijs lag, werd er gevist. Er vond dus geregeld onderhoud plaats aan de vissersboten en een scheepswerf was ook in de winter volop in bedrijf. Een grote reparatie aan een vissersboot was zeer kostbaar: de visser moest investeren en alvast hopen op een goede vangst in het voorjaar. De reparaties op de werf waren daarom vaak “op de pof”. Het kwam voor dat een scheepswerf hoge bedragen “onder de vissers had zitten”. Een kwestie van vertrouwen. Het krommen van houten planken, met vuur van riet, is uniek vakwerk waar onze bezoekers iedere winter voor komen om te ervaren.
U wordt van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de tewaterlating van de nieuwe vissersjol. Locatie: Scheepswerf De Hoop op het terrein van het Nederlands Openluchtmuseum, entree via de hoofdingang. Hoeferlaan 4, Arnhem.
Programma vrijdag 9 augustus
- 15.00 start tewaterlating en doop vissersjol
- Toespraak Hans Piena, conservator Nederlands Openluchtmuseum en Thedo Fruithof, varend erfgoed deskundige
- Proeverij met ambtelijk bier uit de museumbrouwerij en jolbrood uit de museumbakkerij
Het ambachtelijk gebrouwen jolbier is op vrijdag 9 augustus in beperkte oplage te koop in de museumwinkel.
Voor meer informatie en aanmelding voor de tewaterlating op vrijdag 9 augustus kunt u zich aanmelden via pers@openluchtmuseum.nl (Boris de Munnick).
Bron: persbericht openluchtmuseum. Foto Frans Schneider