Nederland eregast op Escale à Sète: “De Morgenster is een mooie representatie van Nederland”

Van 12 t/m 18 april is in Sète, Zuid Frankrijk, een groots maritiem Festival waarbij Nederland en enkele van haar schepen de eregasten zijn. Het festival trok in voorgaande jaren meer dan 300.000 bezoekers. Hello Solar is aan boord van de Nederlandse Morgenster en stelt een aantal vragen aan Ernst Van der Horst, Honorair Consul van Nederland.

Wat is uw gemoedstoestand een paar dagen voor de deelname van dit schip aan Escale à Sète?
Persoonlijk voel ik me trots, maar ook vreugde en zelfs opwinding, vooral omdat de omstandigheden vandaag ideaal zijn. Het is een zeer mooie boot en er is mij zojuist uitgelegd dat hij perfect is gerestaureerd volgens de regels van het vak. Verder moet ik zeggen dat de Morgenster een mooie weergave is van Nederland, van zijn cultureel en maritiem erfgoed.

Nederland als eregasten van editie 2022…
Ja, en het is een grote eer. Maar het is ook heel veel plezier en voldoening om dit project tot stand te zien komen. We hebben veel samengewerkt met de stad Sète en de organisatie van Escale à Sète. Het is niet altijd makkelijk geweest na de annulering van 2020. Maar dankzij hun moed zijn we hier, het is een voorrecht.

Is Nederland, net als Sète, naar de zee gekeerd?
Ja, maar als we niet allemaal zeevarenden zijn, zijn we allemaal geïnteresseerd in wat ermee te maken heeft. Nederlanders zijn van oudsher meer geneigd om richting de Noordzee te kijken. Hier kijken we naar de Middellandse Zee. Maar uiteindelijk kijken we allemaal naar de zee. Het is een goede basis om een ​​gemeenschappelijk avontuur te beleven.

Lees het gehele artikel op de bron: Hello Solar