Evenementen

Nationale Historische Reddingbootdag groot succes

Op 16 juni jl. organiseerde KNRM Lelystad voor de achtste keer de Nationale Historische Reddingbootdag (NHRD). De Nationale Oldtimerdag werd tegelijk georganiseerd. Zo kwamen varend en mobiel erfgoed samen in de Bataviahaven te Lelystad.

De officiële opening werd verricht door wethouder Sjaak Kruis en Anneke Salden, hoofd marketing, communicatie en fondsenwerving van de KNRM. Dit gebeurde aan boord van de reddingsloep L.A. Buma.
De organisatie was er weer in geslaagd een mooi gezelschap historische reddingboten naar Lelystad te krijgen. Te weten: Brandaris, Hilda, Zeemanspot, Dorus Rijkers, Casparis, Knokkels, Prins Hendrik, Insulinde, Gebroeders Luden, Bernard van Leer en Kurt Carlsen. Deze vloot werd gecompleteerd door roeireddingboot L.A. Buma en de van oorsprong Engelse Robert Charles. Een groot deel van deze schepen nam dit jaar ook deel aan de vlootschouw, die op zaterdagmiddag zou worden afgenomen. Maar vanwege het onstuimige weer bleef het gezelschap, met reders en overige genodigden, vlak onder de Flevolandse kust in formatie varen.

De NHRD stond voor een groot deel in het teken van 200 jaar KNRM. Zo mochten donateurs gratis meevaren op een van de historische reddingboten. Het was in de Bataviahaven dan ook een komen en gaan van schepen uit het rijke verleden van de KNRM. Het publiek kon verder kennismaken met het Nationaal Reddingmuseum en Vaargroep Maritiem Fryslân. Tevens
trokken verschillende attracties de aandacht, zoals een wippertoestel dat je aan boord bracht van reddingboot Van Wijk. Het was al met al een geslaagde dag waarin de historie van de KNRM werd geëerd.

Bron: website KNRM.