Najaarswedstrijden Varend Erfgoed

Het najaar is altijd goed gevuld met wedstrijden voor historische zeilschepen. een goede oefening voor het ambacht van het zeilen met deze schepen.

De Willem Jacob wint de Beurtveer
foto: Hajo Olij van de Fotoboot

Beurtveer
Afgelopen donderdag kwamen de beurtveerschepen terug in de haven van Workum. De heenreis was geplaagd door weinig wind, en de voorspelling was dat er woensdag in de loop van de dag meer wind zou komen. Een aantal schepen gokte erop dat ze met de toenemende wind op tijd in Workum zou aankomen, maar die keuze viel niet altijd goed uit. Maar liefst 8 schepen haalden het niet om voor twaalf uur in Workum te zijn.

De winnaar was de Willem Jacob van Tsjerk Hesling Hoekstra, met een voorsprong van 10 (!)minuten op de Pallieter van Remy de Boer. De derde prijs was voor de klipper Hendrika, die tevens de snelste was in de havenmanoeuvres.
De klipper Willem Jacob is na de tjalk Voorwaarts van Peter Glas het tweede schip dat én de Strontrace heeft gewonnen (al vier keer) en ook de Beurtveer won.
Voor alle uitslagen kijk je hier

Recordaanvoer tijdens Visserijweek Workum
Een vloot van 29 vissersschepen uit de tijd van de Zuiderzee voer in de herfstvakantie vanuit Workum uit om volledig ‘onder zeil’ op het IJsselmeer te vissen. Hoewel de windomstandigheden ongunstig waren, werd er een recordhoeveelheid vis gevangen, die tegen goede prijzen werd verkocht. Er werd op twee manieren gevist: met de kuil en met staande netten. Bij het kuilen (vijf deelnemers) wordt een net al zeilend voortgesleept, er wordt dus actief gevist. De vangst bestaat uit spiering.

Bij de staandwantvisserij (23 deelnemers) vist men met twee netten van elk 100 meter lang, die met ankers op de bodem worden gezet. Snoekbaars, baars, bot, blei, voorn en wolhandkrab zijn de soorten die men hoopt te vangen.

Winnaar van de Zilveren Brijlepel werd de Wieringeraak WR-151 van schipper Harold de Lange. Geen toevalstreffer, want vorig jaar eindigde hij als tweede.
Lees het gehele artikel op de bron: Bolsward Nieuwsblad

Muider Hardzeildagen en Bontekoerace
In Muiden en Hoorn wordt het zeilseizoen traditioneel afgesloten met een wedstrijdweekend. In eerst instantie waren het de charterschepen die hier een laatste race leren, maar zoetjes aan zien we steeds meet traditionele schepen mee varen. Dat dit het lastig maakt om de klassen in te delen bleek bv in Hoorn, waar de snelle lemmeraak IJsvogel in de tjalkenklasse mee voer. Voor de visserij (schouwen en botters) was het schip ook niet echt geschikt.

Op zaterdag werd in Muiden en Hoorn de wedstrijd afgelast vanwege de harde wind. Het weerbericht zei 5 tot 7, met mogelijk acht. De schippers waren er blij mee, maar toch voeren er een flink aantal uit. Een wedstrijd varen onder dergelijke omstandigheden levert meer riskante situaties op dan een toertocht. Een vijftal schepen kruiste naar Volendam om daar even rustig te lunchen. In Muiden was er een alternatief programma, met een pubquiz, touwtrekken en troswerpen.

Op zondag was het prima weer om een goede wedstrijd te varen. Er was in Hoorn een klein incident wat gelukkig goed afliep: bij de bovenboei moest de fokkeschoot van de lemmeraak Allegro gevierd worden. De ervaren fokkenist ging echter met de fokkeschoot overboord en kon zich hieraan vasthouden. Met een snelheid van 6 knopen kon hij (met hulp) de steps op het roer gebruiken om weer aan boord te komen.

Uitslagen Bontekoerace:
Tjalken
: 1: Pallieter – 2: Zorg met Vlijt – 3: Vertrouwen – 4: Lotus – 5: Eendracht – 6: Pelikaan – 7: Zwarte Haan – 8: Vrouwe Dina – 9:Albatros en 10: Razende Bol
Klipper
s: 1: la Bohème – 2: Eensgezindheid – 3: Broedetrouw – 4: Ambulant – 5: Rival – 6: Wilhelmina – 7: Josina Elisabeth – 8: Anna Trijntje
Visserij: 1: MK63 – 2: HN56 Brakzand – 3: Bestevaer – 4: Jaques Schuddebuik – 5: HN1 – 6 HN20

Van de Muider Hardzeildagen zijn geen uitslagen online beschikbaar.

Bietentocht
In Zeeland vond de jaarlijkse Bietentocht plaats. Naast een zeilevenement is dit ook een feestelijk treffen van schepen en bemanningen waarbij het ouderwetse varen met suikerbieten centraal staat. Hier niet alleen prijzen voor de snelste zeiler, maar ook de creativiteit in het thema van belang is.

De kiek van de zondag: de Spes

De deelnemers hebben allemaal hun best gedaan om zo snel mogelijk te varen, zo traditioneel mogelijk te varen (zonder gebruik van de motor) en er zo traditioneel en/of ludiek uit te zien.

De winnaar van het overall klassement, met de meeste punten in de diverse categorieën mag een jaar de trotse houder zijn van prachtige Bietenbel. De winnaar van de Bietenbel 2019 is SPES! Wat een geweldige prestatie van de schipper en de bemanning!
De winnaar van het beste thema is Wii Sille’t Besiikje.
De Kiek van de week ( mooiste foto) is die genomen op de woensdag en is gemaakt door Broedertrouw.
De winnaar van de bietenkeuring is De Maatje. Zij krijgen de Gouden Peejenspa het komend jaar in hun bezit.
De winnaar van het Beurtvaartbord ( snelste zeiltijd) is Spartivento. Op www.bietentocht.nl/uitslagen staan alle uitslagen opgenomen.

Afbeelding: Dof Siere

Slag in de rondte
Op maandagmorgen startte in Harlingen om tien uur de volgende wedstrijd: op traditionele wijze, zonder motor of moderne navigatie middelen een Slag in de Rondte over het Wad. Een tiental schepen doet mee, en ze gingen gelijk verschillende kanten op.

Ze moeten alle vijf Waddeneilanden aandoen, de Cocksdorp, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Maar ook even ankeren bij Noordpolderzijl. Hier gaat het om de weg vinden op het wad, vaak in het donker. Vastlopen en wachten tot het water weer opkomt. Maar ook tactiek: eerst naar de Cocksdorp of eerst naar het oosten? Wat te doen met het laatste weerbericht?

De schepen liggen inmiddels (woensdag 12 uur) een aardig eind uit elkaar. Koplopers lijken de Voorwaarts en de Boreas, die nu alleen nog van de Cocksdorp terug moeten naar Harlingen. Andere schepen komen terug uit het oosten en moeten Terschelling, Vlieland en de Cocksdorp nog doen. De Welvaart was eerst naar Terschelling, Vlieland en de Cocksdorp gegaan en moet nog een heel eind kruisen naar Noordpolderzijl, nu is ze onder Ameland. In ieder geval hebben ze een geweldige week met prachtig najaarsweer!
Voor de laatste info kijk je ook op de Track en Trace.

Waddenrace 25 jaar
25 Jaar geleden zeilen de schippers van traditionele charterschepen voor het eerst de Nationale Waddenrace. Het werd een traditie: sinds 1994 komen zij ieder jaar aan het eind van het vaarseizoen naar Harlingen. De jubileumeditie vindt dit keer plaats in het weekend van 2 en 3 november.

In de vroege ochtend zetten de Wilem Jacob, Hollandia en Najade koers naar Oude Schild, foto Gijs van Hesteren

De zeilwedstrijd start op zaterdagochtend om acht uur vanuit de haven van Harlingen. De talrijke deelnemers aan de Waddenrace doen de havens van Den Oever, Oudeschild (Texel), Vlieland en Terschelling aan, in willekeurige volgorde. Schipper en bemanning kiezen hun route aan de hand van weersvoorspelling en getij. In de vroege uurtjes van de zondagochtend wordt de winnaar terug in Harlingen verwacht.

De wedstrijd is te volgen via een blog op de Facebookpagina van de Waddenrace en via de website waddenrace.nl.

Speciale gast tijdens deze 25e editie is wereldzeiler en avonturier Mark Slats, vooral bekend vanwege zijn deelname aan de Golden Globe Race. Op vrijdagavond, voorafgaand aan de wedstrijd, vertelt hij voor sponsoren, publiek en bemanningen van de zeilschepen over zijn ervaringen op de wereldzeeën.

Openingsfoto: start van de Slag in de Rondte, foto Gijs van Hesteren