Na een eeuw rondzwerven is de Wieringer postboot in Amsterdam-Noord verzeild geraakt

Ooit bracht deze boot de Duitse kroonprins naar het eiland Wieringen, met alle gevolgen van dien. Maar daarnaast stond de boot vooral bekend als de postboot; de enige ’vaste’ verbinding tussen Holland en Wieringen. Na een eeuw rondzwerven ligt de postboot er verweesd bij en is hij op zoek naar een nieuwe eigenaar.

Varend erfgoed
’Varend erfgoed’ zegt Saskia steevast als ze het over haar postboot uit 1913 heeft. De postboot heeft brieven, goederen en mensen naar Wieringen gebracht, vertelt ze, in de tijd dat het nog eiland was. Ze had grootse plannen met de boot. Om hem te verbouwen en op te knappen, en om er dan op te gaan wonen. Maar zover kwam het nooit. Daarom heeft ze de Wieringer postboot nu te koop gezet en ligt deze in een jachthaven in Amsterdam-Noord. Ze hoopt op een goede koper. „Iemand met historisch bewustzijn, die het karakter van de boot wil behouden.”

Degene die de boot voor haar moet zien te slijten, is Harry Postmus. Hij is makelaar in jachten. De postboot valt gezien de leeftijd en staat van zijn wat uit de toon binnen het aanbod van Harry. Niettemin heeft hij vertrouwen in de verkoop. „Wat ik zie, is dat hier veel werk in gaat zitten. Maar ook dat het erfgoed is. Het is natuurlijk een fantastische boot als je de historie kent.” Harry doelt op het feit dat de boot de Duitse kroonprins nog eens naar zijn ballingschap op Wieringen vervoerde, nadat het keizerrijk van zijn vader ineen was gestort.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees