Scheepspost

Lees al het nieuws voor en over het Varend Erfgoed

Scheepspost

Na 13 jaar praten wordt historische kadekraan in Kampen een beetje tastbaar

Een ding hopen betrokkenen niet. Dat het namaken van de historische kadekraan van Kampen net zo lang duurt als dat er al over gesproken wordt. ,,Alle hordes zijn genomen”, zegt Rick van der Haar. Of toch niet? Terwijl de eerste onderdelen klaar zijn, loopt ook de geldmeter door.

Eerst even terug in de historie. Van 1869 tot 1969 staat naast de brug van Kampen een kraan. Die helpt met het laden en lossen van schepen op de IJssel. Om onduidelijke redenen is het hijsmiddel gesloopt. Als raadslid Jan Elhorst in 2010 een weekendje in Middelburg is en zo’n kadekraan ziet, is het idee geboren om het Kamper exemplaar in ere te herstellen: ,,Vanuit nostalgie. Ik zei direct: Daar staat ónze kadekraan!”

Alles wordt duurder
Daarna volgen vooral tegenslagen. Het krijgen van een vergunning duurt jaren. Daarna blijkt een deel van de grond van Rijkswaterstaat te zijn. Wat opnieuw vertraging oplevert. Net als een gasleiding in de grond, die er uiteindelijk niet blijkt te liggen. ,,Dat waren momenten waarop we de stekker uit het project wilden trekken’’, bekent Rick van der Haar.

Ondertussen loopt het prijskaartje op. De eerste begroting gaat uit van 180.000 euro. Die wordt later bijgesteld naar 190.000 euro. Inmiddels is de schatting dat de kadekraan fors meer dan 200.000 euro gaat kosten. ,,Materialen zijn duur, de tijd zit niet mee”, merkt Van der Haar ook als eigenaar van Industrie Service Kampen. Elhorst weet: ,,De kraan is in 1869 gemaakt en geplaatst voor zesduizend gulden.”

Lees het gehele artikel op de bron: deStentor, met video, alleen voor abonnees

Foto: still uit de video