Muzikale parels op historische schepen

LEEUWARDEN – Aan boord zijn van een historisch schip is voor veel mensen iets bijzonders, stelt Maurice Luimes, bewoner van de Vrouwe Jacoba aan de Willemskade. ,,Combineer dat met een huiskamerconcert, en er ontstaat iets heel moois.” Dat valt elke eerste zondag van de maand te ervaren tijdens Oesters.

Het hele jaar zijn er activiteiten te over, maar tijdens de winter, met name in januari en februari, zijn de agenda’s relatief leeg. Toch jammer, zo vonden Maurice en zijn buren Rolf en Lia van der Mark en Kees Botman, allen bootbewoners. Juist die donkere dagen kunnen wel gezelligheid gebruiken. Afijn, je kunt erover klagen, je kunt er ook iets aan doen – zo is waarschijnlijk de gedachte geweest, want drie weken later vond aan boord van de Vrouwe Jacoba al een huisconcert plaats. ,,Dat ging inderdaad snel”, lacht Maurice. ,,Dat is het voordeel van samenwerken met mensen die doorpakken.”

De huiskamerconcerten hebben de naam Oesters. Een oester is een soort harde cocon waarin parels kunnen ontkiemen. Een passende naam voor de huiskamerconcerten, zo vinden de vier organisatoren. Maurice: ,,Een schip is eigenlijk ook een soort oester. Een knusse ruimte. En de muzikanten die hier optreden zijn parels binnen de muziek.” De twee muzikanten die in de namiddag van 6 januari optraden, waren Oscar van der Burgh uit Amsterdam en Timo de Jong uit Leeuwarden. Het tienkoppige publiek luisterde naar de muziek, en mocht tussen de twee optredens genieten van kibbeling of zalm.

Maurice hoopt dat Oesters aanslaat in Leeuwarden. In de eerste helft van 2019 vinden in ieder geval nog drie huiskamerconcerten plaats: in februari, maart en april, telkens op de eerste zondag van de maand. ,,Als het een succes wordt, is de kans groot dat we in oktober verder gaan.”

Het volgende Oesters-huiskamerconcert is op 3 februari aan boord van VIOD aan de Willemskade 56a. Marigold Groove, een duo van Jelle Mulder en Zola Bikouta, treedt dan op.

Lees hier het hele artikel op de bron

Kijk hier voor meer info: www.oesters.frl

RVEN
EOC