Musicerend per zeilschip van Zierikzee naar West-Terschelling

Met een oud zeilend vrachtschip, de Stoere Eenvoud, gaan twee Zeeuwse bands een tocht door Nederland maken, van Zierikzee naar West Terschelling in 10 dagen.

Voorgeschiedenis
Twee Zeeuwse bands vonden elkaar. De zee zigeunerband Rommelhond (voorheen Crappy Dog , nu de teksten in het Nederlands) en de zeeman bluesband Morjak (voorheen Zinkzand ) tourden afgelopen najaar samen door Nederland. Ze vonden elkaar in hun vrije manier van spelen. Bevriende muzikanten werden uitgenodigd en er vormde zich een groep mensen die samen geen optredens gaven, maar happenings, totaalbelevingen. Het idee ontstond om als het zomer zou worden, weer op weg te gaan. Dit keer per schip.

In de liefde voor de zee, de liefde voor muziek en de liefde voor de poëzie hebben ze elkaar gevonden. En nu willen ze hun krachten bundelen, met elkaar het schip in gaan, op weg van onze thuisplaats in Zeeland, door Nederland, met als einddoel het festival Oerol, op Terschelling.

De muzikanten en de inspiratie
Tijdens de optredens die ze in het najaar 2018 deden, kwamen ze veel muzikanten tegen die bij dit aankomende tournee wilden aanmonsteren. Voor de hele tocht, of voor een paar avonden. Door de verschillende achtergronden van de muzikanten springt de muziek alle kanten op, wordt niet saai, wisselt af.

De rode draad tussen de muzikanten is hun passie voor de zee. Het leven aan zee door de dichter Jan Ducheyne die met zijn gezin zoveel mogelijk tijd op het strand in Oostende doorbrengt; de nummers over de zee en over de vermissing van hun vrienden op zee aan boord van de Warnow, door Rommelhond ; het leven van de dichter Slauerhoff op muziek gezet door trompettist Frans Friederich; het tot leven brengen van Oudhollandse scheepsliederen in een totaal nieuw jasje door saxofonist Frans Blanker; en het leven op het zeilende vrachtschip de Tres Hombres, waar stuurman Wiebe in Morjak over zingt op het album Vrij Vliegende Vissen.

De muziek
De muziek is ongepolijste muziek die het kraken van het schip; het fluiten van de wind en de geluiden van Holland op de achtergrond, weerspiegelt. Weerbarstig, van plattelandsblues naar de roll van de stad. Dan weer als een oude scheepsmachine, dan weer als de wind in de zeilen. Denk aan Tom Waits, aan de Kift, aan Stuurbaard Bakkebaard , die nu eindelijk eens niet enkel zíngen over een schip, maar ook op een schip aanmonsteren en het Zeemansleven ervaren.

Het vaarschema van de Stoere Eenvoud:

  • 6 Juni: de Biet Zierikzee (aanvang boot tour) 
  • 7 Juni: Dordrecht (optreden waarschijnlijk met de Kift samen) 
  • 8 Juni: Rotterdam V11 
  • 9 Juni: straat optreden Gouda
  • 10 Juni Pletterij Haarlem 
  • 11 Juni Noorderlicht Amsterdam 
  • 12 Juni straat optreden Makkum
  • 13 Juni aankomst West Terschelling 
  • 14 Juni aanvang Oerol 


EOC
RVEN