Nieuws

Museumschip Familietrouw

EOC
FVEN

In de vorige Scheepspost stond hoe de museumwerf Wolthuis de luiken ging maken voor de boltjalk Ebenhaëzer van het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Het Museum heeft echter nog een museumschip, de varende ‘Familietrouw waaraan ook gewerkt wordt. Bijna een jaar geleden nam restauratieschilder en kleuronderzoeker Lut Gielen uit Garmerwolde de schilderingen onder handen. ,,Wij pakken het staalwerk aan’’, zegt Kielman. Hij heeft er zin in.

In 1994 verwierf het Veenkoloniaal Museum de uit 1894 daterende spitse praam Familietrouw van de familie Ploeg. Voorwaarde voor deze schenking was dat het Veenkoloniaal Museum het schip in originele staat zou behouden. In het zelfde jaar werd het schip voor het uit 1799 daterende Kapiteinshuis te Nieuwe Pekela afgemeerd en vormt het een monumentaal geheel.

De Familietrouw is een bijzonder schip. Van dit type zijn er in Nederland nog geen vijf meer over, maar het meest bijzondere is dat het schip zich nog in behoorlijk authentieke staat bevindt. Natuurlijk is er in die meer dan honderd jaar wel het één en ander veranderd aan het schip, maar het ruim is nog steeds niet verbouwd ten behoeve van de recreatie. Aan boord vindt u geen nieuwe kooien of een bar, nee, de Familietrouw bezit nog steeds de originele roef uit 1894, compleet met een paar kleine kooien. Het ruim is nog steeds een ruim. Klaar om eventueel honderden turven te laden.

Geschiedenis
Een deel van de geschiedenis wist het museum te achterhalen. Het schip liep in 1894 bij scheepswerf Ten Horn te Veendam van stapel voor de familie Drost. In 1900 werd het schip voor het eerst gemeten en droeg het de naam Geertje, de naam van de vrouw van de eerste schipper, te weten Geertje Poortman. In 1914 ging de Familietrouw als Jacoba door het leven. Waarschijnlijke eigenaar was toen de familie Witvoet. Deze verkoopt het schip aan de familie Schonewille. G. Schonewille doopte het schip in de jaren twintig uiteindelijk in ‘Familietrouw’. De naam die het schip nog steeds draagt. De laatste schipper die met het schip beroepsmatig turf vervoerde was schipper Muskee uit Hoogeveen. Eind jaren 60 kwam het schip in handen van schipper Veen uit Zwolle. Hij gebruikte de Familietrouw voor zijn zand- en grindhandel.

In 1976 werd het schip als oud ijzer in Akkrum gekocht en door de familie Ploeg uit Oosterbeek omgetoverd tot een varend monument. Niet voor niets kreeg het schip tijdens de Strontrace van 1983 de eerste prijs als het meest originele schip van het deelnemersveld. Ook is ze regelmatige gast op Erfgoedmanifestaties.