Museumhaven zoekt naar kade

De stichting Museumhaven is naarstig op zoek naar kaderuimte voor het werk aan klassieke (zeil)schepen. De provincie Noord-Holland heeft aangekondigd dat over niet al te lange tijd geen schepen meer mogen afmeren in het Boerenverdriet. Dit omdat de vaarweg vrijgehouden moet worden voor de scheepvaart. Vrijwilligers van de Museumhaven Paul Schaap: ,,Dit is een serieuze bedreiging voor het werk van onze haven. Aan de kade in het Boerenverdriet liggen vaak schepen als de Tres Hombres of De Morgenster wanneer ze na een lange reis weer in thuishaven Den Helder zijn.”

Serieus
Ook liggen er schepen die serieus onderhoud nodig hebben. Achter ’t Schipperscafé zijn diverse werkplaatsen; het domein van technici die schepen repareren. Vrijwilligers hebben de taken verdeeld. Het ’zwarte koor’ reviseert motoren, anderen werken met hout of zeil. Schaap: ,,Het is nu nog heel makkelijk. Er zit een paar meter tussen de kademuur en de werkplaats. Maar als het Boerenverdriet straks alleen nog maar gebruikt mag worden voor varende schepen, dan is die synergie van de baan.”

Overleg
Voorzitter Michiel Tegelberg van de stichting Museumhaven hoopt dat het niet zover komt. Tegelberg: ,,We zijn volop in overleg met de gemeente en de Provincie. Als stichtingsbestuur hebben we aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd of ze ons willen helpen om kadefaciliteit te behouden. We hopen dat zij de Provincie tot een andere opstelling kunnen bewegen. En mocht dat niet lukken, dan streven we naar een goed alternatief”, stelt Tegelberg.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

RVEN
EOC