Archeologie, Musea en Behoud

Museumhaven Gouda lanceert beleefroutes

In Binnenhavenmuseum Gouda ligt een bijzondere collectie historische bedrijfsvaartuigen. Vanaf deze week is het verhaal van de historische schepen 24/7 op eigen gelegenheid te ontdekken door verschillende beleefroutes.

Drukste vaarroute

Midden in Gouda vind je een bijzondere collectie historische bedrijfsvaartuigen. In Museumhaven Gouda wordt de grootse geschiedenis van Gouda als havenstad levend gehouden. Lange tijd liep de drukste vaarroute van Nederland door de stad!

Vanaf vrijdag 28 juni kun je het verhaal van de historische schepen 24/7 op eigen gelegenheid ontdekken door verschillende beleefroutes in de haven. Onderweg vertellen de schippers je in filmpjes over varend erfgoed, geven informatieborden je een blik in de geschiedenis en kom je oog in oog te staan met de varende schepen.

Varend erfgoed ontdekken, voor jong en oud

Ook voor de Gouwenaars zorgen de beleefroutes voor een verrassende ontdekking over de geschiedenis van de stad én het varend erfgoed. De schepen in de haven worden bewoond door schippers die hun historische vaartuigen continu en zo veel mogelijk op ambachtelijke wijze restaureren en onderhouden. Daardoor kunnen de schepen nog steeds varen.

De speciale speurtocht maakt een bezoek aan Museumhaven Gouda ook leuk voor kinderen. De nieuwe routes worden Nederlandstalig en Engelstalig aangeboden. Een bezoek aan de Museumhaven is een gratis uitje.

Varend erfgoed springlevend

Wethouder Thierry van Vugt onthult vrijdagmiddag 28 juni het welkomstbord in de haven symbolisch. Locatie: kade langs de straat Bogen in Gouda.

Voorafgaand daaraan vindt het mini-symposium Varend erfgoed springlevend plaats. Dit in aanwezigheid van een goed gezelschap van onder meer beleidsmakers, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en andere erfgoedorganisaties.

Tijdens het mini-symposium vertelde Corine Nijenhuis hoe het is om te leven en te werken op een varend historisch schip dat tegelijkertijd een woning is. Ze is auteur van ‘Een vrouw van staal’, een biografie van een binnenvaartschip. Vervolgens nam Peter Fokkens van het befaamde tijdschrift Spiegel der Zeevaart de aanwezigen mee langs de uitdagingen bij het behouden van het varend erfgoed. Aansluitend was er de mogelijkheid om een kijkje te nemen in een historisch bedrijfsvaartuig.

Bron: Museumhaven Gouda lanceert beleefroutes – ZoGouds.nl

Zie ook: Wandelroutes langs historische schepen in Gouda (ad.nl)