Museum verwerft zeldzaam uitrolpanorama Rotterdam (1826)

Het FENIX Landverhuizersmuseum in Rotterdam heeft een zeldzaam uitrolpanorama uit 1826 verworven. De handgekleurde litho in originele kartonnen koker meet uitgerold ruim twee meter en biedt een langgerekt en gedetailleerd stadsgezicht van de stad Rotterdam, gezien uit het zuiden. Het werk is vervaardigd door Quirijn Maurits Rudolph Ver Huell (1787-1860).

Op het topografisch nauwkeurige panorama is vastgelegd hoe de stad Rotterdam er bijna twee eeuwen geleden uitzag. Een druk bevaren Maas met vooral zeilschepen en als novum een stoomschip. Tien jaar eerder, op 10 mei 1816 arriveerde op de Maas het eerste stoomschip in Nederland, de Engelse pakketboot. FENIX:

“Het pas ontstane Koninkrijk der Nederlanden stond nog met één been in de achttiende eeuw, maar dat zou niet lang meer duren. Rotterdam ontwikkelde zich als een geliefde halteplaats voor kunstenaars. Engelse schilders als J.M.W Turner startten er hun Grand Tour gevolgd door Duitse romantici en Franse plein air schilders als Camille Corot. Allen werden aangetrokken door de vuige werkstad, de rivier en het Hollandse licht.”

Lees het gehele artikel op de bron: Historiek

Afbeelding: Detail rolprent met cilinder (Collectie FENIX Landverhuizersmuseum, Rotterdam)