Nieuws

Moeilijke keus voor Seute Deern: slopen of restaureren

FVEN
EOC

Het wordt de week van de beslissing voor de “Seute Deern”. Nadat het schip eind augustus voor de tweede maal dit jaar zonk is het eindelijk met veel moeite boven water gehaald. De deelstaatregering heeft een onderzoek laten uitvoeren om de staat van het museumschip te beoordelen. Er zal een moeilijke beslissing worden genomen – of het herkenningspunt van Bremerhaven wordt geschrapt of hersteld.

Hoge kosten
Er komt momenteel acht keer zoveel water in het schip als vóór het zinken. Hierdoor zijn er extra zware pompen nodig om het schip boven water te houden. De huur van deze pompen is niet gering. Ook het slopen zal behoorlijke kosten met zich meenemen.

De kosten voor restauratie van het restaurant-schip in de Bremer Museum haven zijn geschat op 34 miljoen euro. Het 100 jarige schip is één van de laatste houten windjammers. Daarnaast heeft ze geen bijzondere waarde zoals bv de Cutty Sark of de Peking in Hamburg.

Het schip werd gebouwd in 1919 in Mississippi, USA, als 4 mast gaffelschoener Elisabeth Bandi. Het heeft onder vele vlaggen gevaren en werd in 1938 in Duitsland omgebouwd tot 3 mast bark met stalen masten. Na de oorlog werd het omgebouwd tot hotelschip en heeft het ondermeer in Hamburg gelegen. De Nederlander Pieter Koerts kocht het schip in 1954 en schonk het schip onder de naam ‘Pieter A. Koerts’ aan de gemeente Delfzijl. Hier werd het schip gebruikt als jeugdherberg. De exploitatie was niet sluitend te krijgen terwijl het schip hard achteruit ging. In 1964 ging het schip met haar oude naam Seute Deern naar Emden, waar het opnieuw werd opgeknapt tot restaurantschip. In 1972 kreeg het Bremer Scheepvaartmuseum het schip geschonken, en zij renoveerden het tot restaurant- en museumschip.

Het houten schip raakte echter in verval. In 1978 pompte men er 600 liter per dag uit. Later werden er 6 vaste pompen ingebouwd, die op het laatst dagelijks 390 kubieke meter per dag uit het schip pompten. Het afgelopen jaar zonk het schip twee maal en brak er een keer brand uit. Na de laatste berging moet er dagelijks 3.000 kubieke meter per dag uitgepompt worden.