Miljoenen voor traditionele Noorse bootbouw

Met de steun van 7,9 miljoen Noorse Kronen (ca 800.000 Euro) van de Sparebankstiftelsen DNB, wil de Noorse kust lokale projecten ondersteunen waar mensen hun krachten bundelen om de kennis van de boten nieuw leven in te blazen.

“We willen dat de kennis over de bouw en het gebruik van traditionele Noorse boten wordt overgedragen aan nieuwe generaties. We gaan dit doen door het traditionele vakmanschap en het gebruik van de boten die worden gebouwd te ondersteunen”, zegt Tuva Løkse, informatieadviseur bij de Coastal Association (Forbundet Kysten).

De samenwerking met de Sparebankstiftelsen DNB strekt zich over vier jaar uit, en de projecten die in de eerste ronde steun ontvingen, zijn in volle gang. Hier is het overzicht van deze. De rest van het geld wordt nu aangekondigd. Ongeveer 3,5 miljoen wordt toegewezen aan projecten die starten in 2019 en 2020.

In Noorwegen zijn sinds de Vikingtijd verschillende variaties op deze boten gebouwd en we kunnen niet toestaan ​​dat de kennis hierover binnen enkele generaties verdwijnt. Dit project is een grote opsteker, aldus Tuva Løkse, informatieadviseur aan de Noorse kust.

RVEN
EOC