Archeologie, Musea en Behoud

Middeleeuwse kogge ontdekt in Estland

EOC
FVEN

Archeologen zijn door het dolle heen na de vondst van het grootste en best bewaard gebleven vrachtschip uit de middeleeuwen. Het stelde Hanzesteden in staat de Oostzee te beheersen.

Begin 14e eeuw zonk een vrachtschip bij Tallinn in Estland. En nu, ruim 700 jaar later, hebben bouwvakkers het wrak gevonden. Voorlopig archeologisch onderzoek wijst uit dat de kogge het grootste en best bewaard gebleven exemplaar van dit type is dat tot nu toe is gevonden. Het schip had een laadvermogen van zo’n 200 ton.

‘Hij is zeer goed geconserveerd vergeleken met de Bremer kogge,’ zegt archeoloog Mihkel Tammet van Muinasprojekt, die de opgraving leidt. De Bremer kogge gold tot nu toe als het beste van de weinige koggen die er bewaard zijn gebleven. Dat vrachtschip werd in 1962 in de Wezer gevonden en is 23 meter lang en 7,6 meter breed. De kogge van Tallinn lijkt een meter langer en anderhalve meter breder te zijn, en al het hout is er nog.

In de middeleeuwen was de kogge het belangrijkste scheepstype van Europa. Het was gemaakt voor handel, en in het laadruim pasten veel goederen. De kogge bracht Europa bij elkaar toen transport over zee veel sneller was dan over de weg. Vooral de Hanze, een verbond van handelssteden in onder meer Noord-Duitsland, maakte gebruik van de kogge, en die uit Tallinn was vermoedelijk van de Hanze.

Lees het gehele artikel op de bron: historianet