Met 80 jarige Amsterdammertje ‘Witte Raaf’ op vaarvakantie

’Varen geeft een soort vrijheidsgevoel’, zegt Inge (54) uit Haarlem. Met haar man Johan maakt ze met de 80-jaar oude ’Witte Raaf’ een vaarvakantie waarbij ook Alkmaar wordt aangedaan

Aan de Bierkade in Alkmaar ligt een klassiek vaartuigje dat op een sleepboot lijkt. ’Witte Raaf’ staat er op de boeg. Hout- en koperwerk glimmen. Het geklonken staal zit goed in de verf. Geen spoortje slijtage te zien bij deze tachtigjarige. Ook de kajuit ademt nog de tijdgeest van toen. Oud maar punctueel geconserveerd.

Hoeveel levens heeft dit schip gekend vraag je je af. Eigenaren Inge en Johan Gevers weten het ook niet precies.

Toch hebben ze een deel van de geschiedenis bij toeval kunnen ontrafelen. Met de Witte Raaf lagen ze in hun thuishaven, de museumhaven van Willemsoord in Den Helder toen een passant zich spontaan meldde met een fotoboek onder z’n arm. Hun recent aangeschafte schip stond er in. Met foto en al. Alleen heette het schip toen nog RP8.

Rijkspolitie
Die weinig fantasievolle naam maakte meteen duidelijk dat het schip in de jaren dertig van de vorig eeuw tot de vloot van de Rijkspolitie te Water behoorde. Het type staat bekend als een ’Amsterdammer’. Dat wil zeggen dat de houten kap van de kajuit er eenvoudig afgehaald kan worden zodat je ook onder de bruggen van de Amsterdamse binnenstad door kunt.

De Amsterdammertjes van de Rijkspolitie waren gemodelleerd naar kleine sleepboten, weet Johan. Hij en Inge kwamen erachter dat hun schip ooit Roermond als thuisbasis moet hebben gehad. Het verhaal van de RP8 kreeg in de oorlogsjaren een vreemde wending. De Duitsers brachten hem tot zinken, waarschijnlijk om barricades voor vijandelijk scheepvaartverkeer op te werpen. Toch werd dit niet de definitieve ondergang. Na de oorlog volgden een stevige opknapbeurt en de plaatsing van een nieuwe Engelse motor. Dat was in 1950. Dezelfde oerdegelijke Ruston-motor pruttelt tot op de dag van vandaag door in de Witte Raaf.

In 1968 dankte de dienst Domeinen het scheepje af en kwam het in particuliere handen. De RP8 werd herdoopt en in 2018 werden Inge en Johan de nieuwe eigenaren. Waarmee een lang gekoesterde droom werkelijkheid werd.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Afbeelding: De Witte Raaf nog als RP8, afbeelding Rijkspolitie.org