Nieuws

Mercuur niet open met feestdagen

FVEN
EOC

Het voormalige torpedowerkschip Mercuur, gebouwd als mijnenveger, is tijdens de kerstdagen en de jaarwisseling niet open. De aan de Houtkade in het Vlissingse Dok liggende Mercuur was eerder dit jaar tijdens de Paasdagen en een aantal dagen in de zomer wel te bezoeken. ,,Maar we zijn nu druk met het opknappen van een groot aantal ruimten in het schip. Het kost te veel tijd en moeite om voor een beperkt aantal openingsdagen alles op te ruimen en voor het publiek toegankelijk te maken”, betoogt voorzitter Niek Peters van de Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen (SMEV), de beheerder van de Mercuur.

Peters en zijn collega-klussers mikken er op alle noodzakelijke werkzaamheden deze winter af te maken, zodat de Mercuur vanaf Pasen volgend jaar permanent op vaste tijden is te bezoeken. Nadat leerlingen van de schildersopleiding van Orionis begin dit jaar de kombuis, de messroom en de ontvangstruimte schilderden, maakten leerlingen van ZeeuwsWerk onlangs het meubilair voor de schaftplek.

Samen met een andere vrijwilliger coördineert Niek, ook voorzitter van de SMEV, de werkzaamheden op het schip. Zo werkte gisteren een dozijn mannen aan diverse klussen. Elektriciteitskabels werden doorgetrokken en aangesloten, deuren en panelen afgekrabd en geschilderd en ook aan uitvoering van het ‘verlichtingsplan’ werd druk gewerkt.

De Stichting Maritiem Erfgoed wil bezoek gastvrij en comfortabel ontvangen op de Mercuur. Peters laat zien dat drie ruim zestig jaar oude toiletjes worden gerestaureerd om mensen te kunnen laten zien hoe de ‘latrines’ van de marine er destijds uitzagen. ,,Maar we willen gasten er nu natuurlijk netjes bij laten zitten. Eén nieuwe toiletgroep is al aangelegd. Binnenkort installeren we een tweede toiletgroep voor de dames.”

Peters laat zien dat kapotte stukken in het dek al op diverse plaatsen zijn hersteld. Er moeten er nog een aantal planken worden vervangen en er komt binnen een paar maanden draadloos internet op het schip. ,,We krijgen wifi op de Mercuur, een sponsor heeft ons geld toegezegd. Ook voor alle materialen en werkzaamheden, die niet door vrijwilligers kunnen worden gedaan, zoeken we sponsors. Veel fondsen, vooral van de marine en de maritieme wereld, en persoonlijke geldschieters hebben ons al geholpen.”

Af en toe ontvangt de Mercuur ook giften, die zijn functie als museumschip versterken. Op het dek ligt een stalen mijn: een geschenk van de Genie Duikers laat het stalen plaatje op het wapentuig zien. Peters verklaart: ,,De Mercuur is tenslotte oorspronkelijk gebouwd als mijnenveger.”

Lees het gehele artikel op de bron: PZC