Nieuws

Meer dan 24 uur onderweg voor een afstand van hemelsbreed nog geen twee kilometer

Even met hun schip vanuit de Veilinghaven in Utrecht naar molen De Ster op 1,5 kilometer afstand varen. ‘Reizen met een schip gaat in Utrecht met een tempo van honderd jaar geleden’, lacht Naomi.

Even met hun schip vanuit de Veilinghaven in Utrecht naar het jubileumfeest van molen De Ster op slechts 1,5 kilometer afstand varen. Ja, natuurlijk wilden huisarts Naomi Sterkenburg (40) en wetenschappelijk medewerker Jos de Boer (42) dat wel doen met hun kinderen Olaf (8) en Izar (6). Het bleek echter moeilijker dan gedacht. ‘Een ander gezin is in 24 uur reizen in Australië, wij zijn een wijk verderop. Reizen met een schip gaat in Utrecht met een tempo van honderd jaar geleden’, lacht Naomi.

Op 22 juni 2024 was het 25 jaar geleden dat molen De Ster officieel werd heropend. Om de viering van dit erfgoed nog meer sfeer en karakter mee te geven, zouden ook historische schepen afmeren bij het molenerf. Naomi: “Wij liggen in een museumhaven met tien historische woonschepen. Wij konden als enige naar het evenement. Uit Vreeswijk zou een sleepboot komen, maar die kreeg motorpech. Eigenlijk is er bij die molen geen echte kade, dus ik denk niet dat er meer schepen gepast hadden.”

Het idee was vrij simpel: ze zouden met hun 24,5 meter lange schip Jantje, een Hasselter Aak uit 1907, stuurboord de haven uitvaren over het Merwedekanaal langs de achterzijde van de Jaarbeurs Utrecht. De draaibrug naast het historische pand van De Munt zou opendraaien, ophaalbruggetje over de Leidsche Rijn open en dan nog een paar honderd meter varen tot bij de molen middenin de wijk Lombok. Zo gemakkelijk bleek het echter niet.

Het eerste obstakel bleek de historische Muntbrug in het Merwedekanaal. Naomi: ‘Deze draaibrug uit 1887 moet handmatig bediend worden, maar dat schijnt arbotechnisch gevaarlijk te zijn. Wij begrijpen ook niet helemaal wat nou het probleem is, maar we konden er niet doorheen.’ De brug blijkt sinds april 2022 gestremd tot nader bericht.

Omvaren

Dat betekende dat ze moesten omvaren. Voor deze tocht moesten er zes bruggen en twee sluizen open, waarvan de helft slechts één of tweemaal per jaar opengaat. ‘Deze gingen dan ook moeizaam open en dicht ondanks grote inzet van de brug- en sluiswachters’, aldus Naomi.

Lees het hele artikel van Tessa Heerschop in de Schuttevaer:

Meer dan 24 uur onderweg voor een afstand van hemelsbreed nog geen twee kilometer | Schuttevaer.nl

Afbeelding: uit artikel Schuttevaer