Nieuws

MD 3 gaat terug naar Middelharnis

EOC
FVEN

Na 52 jaar gaat de MD 3 de rommelhoek verlaten. Ze gaat terug naar Middelharnis (MD), waar ze oorspronkelijk ook vandaan kwam. Het bijna 18 meter lange schip wordt van een stichting die het schip in de oude glorie wil behouden.

Henk Hortensius (1945) is een heel bekende charterschipper in Enkhuizen. Zijn schokker MD 3 vaart al vele jaren vanuit de rommelhoek. Henk vertelde graag prachtige verhalen, maar hij beleefde ze ook echt. Hij begon in de jaren ’60 in de visserij onder zeil, hij viste vanuit Marken op paling. Maar het zeilen was zijn leven, en dat zou het blijven. Hij ging na de visserij zeilen met gasten, eerst op de houten Volendammer kwak VD 19, daarna op een waalschokker, de Baraban. Daarmee was Henk één van de erste charteschippers. In 1970 kocht Henk de schokker MD 3. Henk heeft het schip uit de visserij gekocht. het schip viste met ankerkuil maar door de afsluiting van de Zeeuwse stromen hield deze visserij op. Henk heeft het schip zelf omgebouwd naar charterschip. In de zeventiger en tachtiger jaren voer hij regelmatig met het schip op zee, ze had het zeilnummer TS H 29 (Tall ship Holland nr 29). De zeereizen waren voornamelijk tochten naar England, Helgoland en de Oostzee.

Henk op de MD 3 in de Rommelhoek
foto: zwitserw

Torpedistenschokkers
In opdracht van de marine waren er vier torpedistenschokkers gebouwd op de werf van J. en K. Smit in Kinderdijk. De schepen werden ingezet voor mijn-behandeling en voor loods- en reddingswerk op zee. Drie daarvan zijn in de chartervaart terecht gekomen: De KL 26 Nooitgedacht en de KL11 Witte Olifant en de MD 3. De vierde is de KL 23 (later de Raptor), deze voer als bergingsvaartuig in Brabant. De KL 23 is eind negentiger jaren deels teruggebracht naar een zeilende schokker maar wegens geldgebrek is het project gestrand. De romp ligt in Friesland. De MD 3 is het schip dat het oorspronkelijke silhouet heeft behouden. Het schip was gebouwd als de KL6 en onder die naam heeft ze tot 1953 gevist, in 1953 is ze verkocht naar Middelharnis waar ze het nummer MD 3 kreeg. In dat jaar is ook de eerste motor in het schip gebouwd. De mast is nog haar eerste mast, en het vooronder is nog uit 1883. De originele roef die achter op het schip stond, voor de kuip, is in de visserij tijd verdwenen.

De torpedisten hadden voor 1882 een houten schokker, de TD1, in 1882 is de eerste ijzeren schokker gebouwd (de huidige KL26), ze kreeg het nummer TD2. In 1883 is de houten schokker vervangen voor een nieuwe ijzeren schokker (Nu de MD 3) met het nummer TD1, 2 of 3 jaar later volgde de derde schokker TD3, nu de Raptor en veel later, rond de eeuwwisseling de Witte Olifant.

Hortensius naast schipper ook blokkenmaker en smid
Naast schipper is Henk Hortensius ook blokkenmaker en smid geweest. Hij maakte prachtige houten blokken voor grotere schepen, van iepenhout met gesmeed beslag. Gedurende 25 zomers werkte Henk in het Zuiderzee Museum, waar hij met zijn boeiende verhalen vele toehoorders plezierde. Hij voer er als schipper en demonstreerde het vak van smid. De MD 3 voer in die tijd met verschillende inval schippers.

Twee jaar geleden moest Henk stoppen met varen nadat hij een hersenbloeding kreeg. Hierna is hij niet meer de oude geworden, zijn rechter been werkt niet goed meer en hij heeft geen controle over zijn rechter arm en hand. Om nog te zeilen met de zware schokker én het schip goed te onderhouden is teveel. Daarom is het mooi dat voor de MD 3 nu een plek gevonden is waar ze met zorg zal worden behandeld. Eén van de bestuursleden van de nieuwe stichting heeft in zijn jeugd nog op de KL 6 (nu MD 3) gevaren.

Bekijk hieronder een video waarin Naupar de MD 3 presenteert

Afbeelding: Naupar