Máxima bekijkt restauratie Scheveningse haringlogger

Rond de Scheveningse Tweede Binnenhaven blijft weinig verborgen. Zeker een koninklijk konvooi niet dat midden op de kade stopt om koningin Máxima uit te laten stappen voor een bezoek aan de voormalige haringlogger Noordster.

Sterker nog, pal voor dit schip, met visserijnummer SCH-236, stonden heel uitnodigend banken opgesteld. De zogenoemde ‘kaairidders’ en passanten zaten dan ook op de eerste rij om Máxima gade te slaan en te fotograferen.

De Noordster is een van de laatste haringloggers die zeventig jaar geleden nog ‘op’ Scheveningen is gebouwd. De boot wordt sinds 2017 door vrijwilligers, waaronder oud-vissers en mbo-leerlingen van ROC Mondriaan, in oude glorie hersteld. Ook het naast gelegen scheepsreparatie- en constructiebedrijf Boeg, waar Máxima woensdag haar werkbezoek in het kader van de Dag van der Ondernemer begon, is erbij betrokken.

In de oorspronkelijk planning zou de restauratie van de haringlogger dit jaar zijn afgerond, maar mede door de coronacrisis hebben de werkzaamheden vertraging opgelopen. Toch kreeg de koningin al een goede indruk van hoe de boot er tijdens de jaren dat deze werd ingezet voor de haringvangst er uit moet hebben gezien, inclusief zeer klein bemeten kooien waarin de bemanning moest slapen. Twee restaurateurs-vrijwilligers – leermeester en leerling – vertelden haar uitvoerig over hun werkzaamheden en passie voor dit ‘varend erfgoed.’

Lees het gehele artikel op de bron: AD