Mattenschippersrace op 23 april 2022

Op zaterdag 23 april 2022 wordt in de Kop van Overijssel de Mattenschippersrace gehouden, dit is een week vroeger dan eerder gecommuniceerd. De Mattenschippersrace is een zeilwedstrijd voor traditionele zeilende vrachtschepen. De deelnemers moeten zeilend het ‘rondje Zwartsluis’ afleggen. Vanuit Blokzijl voert de race over het Giethoornse Meer, Jonen en de Beulaker Wijde via de Blauwe Hand en Beukers naar Zwartsluis. Zeilen, bomen en jagen zijn de enige toegestane vormen van voortbewegen. Dat stelt zware eisen aan het vakmanschap van schippers én bemanning.

Daar moeten de deelnemers een speciale opdracht uitvoeren; die opdracht heeft altijd iets te maken met de oorsprong van deze race: het vervaardigen van matten. Pas daarna mogen de deelnemers de terugtocht naar Blokzijl aanvaarden. Het parcours brengt hen via het Zwarte Water, Kadoelen en Vollenhove terug in het mooie voormalige Zuiderzeestadje.

Matten venten rond de Zuiderzee
Een dikke honderd jaar geleden lagen er in de haven van Blokzijl nog echte mattenschippers. Die namen in het vroege voorjaar matten aan boord om ze uit te venten in alle plaatsen rond de Zuiderzee.

De strijd om de hoofdprijs, een stevige vaarboom als wisseltrofee, belooft weer hevig te worden. De spanning van de race wordt nog verhoogd door het feit dat de deelnemers in een lichte en een zware klasse worden ingedeeld. De zware klasse start drie kwartier eerder, waardoor de schepen in de lichte klasse er een ware inhaalrace van zullen moeten maken. De praktijk leert dat de wat lichtere schepen vaak in het voordeel zijn, maar bij een gunstige, stevige wind maken ook de zwaardere schepen een serieuze kans.

Hoe de zaken er qua corona dan voorstaan moeten we afwachten; we gaan ervan uit dat er gevaren kan worden. Als schippers zijn we natuurlijk flexibel, maar we zullen wel eventueel dan geldende regels moeten respecteren. Het bestuur zal in december ook via de Scheepspost laten weten wanneer de inschrijving geopend wordt…

Kijk hier voor meer info

Afbeelding: Mattenschippersrace