Mattenschippersrace gered

Afgelopen december verscheen er op diverse mediakanalen in en rondom Blokzijl een noodoproep vanuit de organisatie van de Mattenschippersrace, een jaarlijks terugkerend evenement in de Kop van Overijssel. Het Keilcomité, bestaande uit Reijer Blankenspoor, Jasper Klarenbeek en René Hakkers heeft het evenement inmiddels 22 keer georganiseerd. Zij vonden dat het tijd werd het stokje over te dragen. 

Eind december hadden zich wat mensen aangemeld en in januari 2020 zijn ze inmiddels twee keer bij elkaar geweest en is er definitief een nieuw organisatie comité gevormd. 

De organisatie van de Mattenschippers race wordt in 2020 samen door het oude en nieuwe comité gedaan en daarna gaat de organisatie geheel over naar de nieuw op te richten Stichting Mattenschippersrace. 

De mensen die het bestuur vormen van de nieuwe Stichting zijn Bernard Sportel, Matthijs Jobse en Jan Broekert. Het ging hun aan het hart dat de race dreigde te verdwijnen. Alle drie hebben de nodige ervaring in de watersport, en ook op het organisatorische vlak. Zeker is dat ze liefhebber zijn van oude schepen uit de zeilende beroepsvaart.

Vooral in deze tijd, waarin energie en klimaat een hot item is, spreekt de Mattenschippersrace tot de verbeelding; het is immers een race waarbij geen motor gebruikt mag worden. De schepen varen hoofdzakelijk onder zeil, worden geboomd of gejaagd.

Het bovengenoemde drietal zal er in ieder geval voor zorgen dat de Mattenschippersrace voor Blokzijl en omgeving gewaarborgd wordt en heeft de wens om het succes van de vorige jaargangen te evenaren.

De Mattenschippersrace wordt dit jaar gevaren op zaterdag 25 april en de sponsor Lens Nekeman van Interfloor uit Zwartsluis blijft de race steunen.

Kijk hier voor meer info over de Mattenschippersrace

Foto: Skydrone Sloten