Martijn Manders: Een waardevol maritiem landschap: het is hoe je ernaar kijkt

Hoe kunnen we het Nederlandse en Zuid-Hollandse landschap bekijken vanuit een maritiem perspectief? Martijn Manders, hoogleraar maritieme archeologie aan de Universiteit Leiden, zette zijn visie uiteen in een lezing op de Erfgoeddag van 4 november 2021.

Hier vind je de video. Of bekijk hem hieronder.

Samen met Martijn Manders kijken we in deze lezing naar het Nederlandse en Zuid-Hollandse landschap vanuit een maritiem perspectief. Dit betekent dat we het water – de zee, de rivieren en de meren – centraal plaatsen en vanuit verschillende kanten dit landschap gaan beschouwen.

We onderscheiden hierbij verschillende zones en zullen tijdens de lezing ook kijken naar hoe dit beeld nu kan bijdragen aan de waarde van het individuele erfgoed en de erfgoedbeleving van hen die er wonen. Vervolgens zullen we met die vernieuwde blik op het landschap en de waarde die wij toekennen ook de stap naar erfgoedbeheer maken: wat kunnen we met het maritieme landschap als speelveld om ons erfgoed te beheren en een beter beeld te krijgen van de omgeving waarin we leven?

Deze video is gerealiseerd door Erfgoedhuis Zuid-Holland. Erfgoedhuis ondersteunt, verbindt en inspireert erfgoedbetrokkenen bij het in stand houden en ontsluiten van cultureel erfgoed in Zuid-Holland.

MEER INFORMATIE
Kijk voor meer informatie op https://www.erfgoedhuis-zh.nl

De Erfgoeddag kwam tot stand in samenwerking met provincie Zuid-Holland.