Maritiem theaterspektakel ‘De dochter van Martenshoek’

De ‘Dochter van Martenshoek’ is een muziektheatervoorstelling over het bewogen leven van de koftjalk Tromp, gebouwd in 1912 te Martenshoek. De voorstelling bestaat uit een zestal scenes op verschillende locaties die samen het verhaal op theatrale wijze vertellen. Met muziek, tekst en beeld krijgt het publiek gevoel bij de Tromp als ware het een vrouw die vertelt over haar leven.

De Tromp, voorheen Lammechiena II, heeft na haar tewaterlating hectische tijden meegemaakt. Na een aantal vruchtbare jaren, waarin zij voornamelijk goederen over de Oostzee vervoerde o.a. als neutraal schip in de Eerste Wereldoorlog, is zij gezonken geweest in het Verbindingskanaal te Groningen in de Tweede Wereldoorlog, weer boven water gehaald, heeft ze aan de ketting gelegen op Gibraltar, op Sicilië dienst gedaan en is ze van de ondergang gered door een aantal historische scheepsfanaten. Als de Tromp kon vertellen over haar geschiedenis zou ze niet uitverteld raken.

Gidsen begeleiden de theaterbezoekers die lopen naar de verschillende bijzondere en onverwachte locaties langs het Oude Winschoterdiep in Hoogezand. Onderweg vertellen zij details over Martenshoek als de wieg van haar beroemde dochter: de Tromp.

Het inmiddels gerestaureerde schip zal afmeren in de oude haven van Martenshoek en is één van de bijzondere theaterlocaties. De verschillende locaties langs het Oude Winschoterdiep zijn lopend te bereiken via o.a. een ponton in het water. Het bezoeken van ‘De dochter van Martenshoek’ is niet alleen theaterspektakel, maar ook het herbeleven van historie.

Kaarten voor de voorstellingen op 26, 27, 28 september en 2, 3, 4, 5, 6 oktober 2019 zijn te bestellen via VanPlan.nl. Meer informatie is te vinden op www.watervloot.nl en www.stichtingtromp.nl .

RVEN
EOC