Maritiem Museum ontvangt Varend Erfgoed

In de museumhaven van het Maritiem Museum Rotterdam ontdek je uniek varend erfgoed. Naast de eigen schepen en kranen komen er regelmatig andere unieke schepen om zich tijdelijk te presenteren aan onze bezoekers. Van tallships tot de plastic sloepen van Plastic Whale en van een high tech solarboot tot patrouillevaartuig.

17 t/m 25 okt: Mijnenveger Ex Hr.Ms. Mahu M880
Deze herfstvakantie ligt een bijzondere gast aan onze steiger, de mijnenveger Hr.Ms. Mahu M880. Een mijnenveger is een vaartuig, ingericht voor het opruimen (vegen) van zeemijnen. In verband met het voorkomen van magnetische mijnen worden mijnenvegers van niet-magnetische materialen gemaakt: van hout, aluminium en polyester. Voor de verschillende typen wateren zijn er Oceaan-, Kust- en Ondiepwater mijnenvegers. Bij de Koninklijke Marine zijn tegenwoordig alleen nog mijnenjagers in dienst.
De Mahu is de enige, nog varende en volledig in originele staat verkerende mijnenveger van de Van Straelenklasse die rond 1960 in dienst werden gesteld bij de Koninklijke Marine. Deze werd in 1984 uit dienst gesteld. Ex Marinemensen houden het schip varend en in de originele staat en bieden je een exclusieve rondleiding aan boord.

De Mijnenveger Mahu kan worden verwelkomd door een bijzondere samenwerking met het Mariniersmuseum. Deze herfstvakantie slaan beide Rotterdamse musea de handen ineen en bieden bezoekers van beide musea de mogelijkheid dit unieke schip te bezoeken.

17 t/m 24 okt: Het Rotterdamse Zeekadettenkorps


Het Zeekadettenkorps Rotterdam is te gast met De Mini Frog. Dit is een oude hellingsleper welke enige jaren geleden voorzien is van een nieuwe motor, duwsteven, stootrand etc. Dit bootje wordt gebruikt voor het begeleiden van de vletten en voor het leren varen door de aspirant leden. Daarnaast zijn de zeekadetten volop in de weer met vletten, optimisten en kano’s. Het Zeekadettenkorps werd in 1959 opgericht en is inmiddels een begrip in de Rotterdamse haven.

Elke zaterdag komen de leden bij elkaar op hun eigen korpsschip de ‘Ms Betelgeuze’. Jongens en meisjes van 9 tot 24 jaar kunnen hier op een leuke manier kennis maken met de nautische wereld. Bij het Zeekadettenkorps staat samenwerken en kameraadschap hoog in het vaandel. Samen met de slogan ‘wijs de jeugd de weg naar zee’, heeft Zeekadetkorps Rotterdam aangetoond een springplank te zijn voor een beroep in de maritieme wereld. Van dieselmonteur tot scheepselektriciens en van stuurlui zeevaart tot matroos havendienst.

LET OP: BEPERKTE TOEGANG OM DRUKTE TE VOORKOMEN
Om drukte op de steiger te voorkomen kunnen we deze herfstvakantie slechts een beperkt aantal mensen tegelijkertijd toelaten. Vraag bij aankomst in het Maritiem Museum bij de kassa direct naar de mogelijkheid de steiger in de Maritiem Museum Haven te bezoeken en verzeker je van een (gratis) steigerticket met start- en eindtijd om, exclusief met jouw huishouden en geheel Corona-proof, de Zeekadetten én mijnenveger Mahu te bezoeken.

Kijk hier voor meer info