Nieuws

Marinemuseum Den Helder heeft collectie weer bijeen

FVEN
EOC

De museumschepen Schorpioen (1868) en Abraham Crijnssen (1937) zijn na twee jaar afwezigheid weer open voor publiek. Vanwege renovatie van de kade bij het Marinemuseum in Den Helder moesten de schepen worden gesloten en verplaatst. En langer dan de bedoeling was.

De stalen mijnenveger Hr.Ms. Abraham Crijnssen werd in 1936 gebouwd en is in 1997 aan de museumvloot toegevoegd. Weinig schepen van de Koninklijke Marine hebben zo’n heroïsch verleden als dit schip. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontsnapte het gecamoufleerd als tropisch eiland aan de Japanners.

Zr.Ms. ramschip Schorpioen is nog een heel stuk ouder dan de mijnenveger. Ze werd in 1868 in dienst gesteld. In datzelfde jaar bracht de marine nog drie zusterschepen in de vaart: de Stier, de Buffel en de Guinea. Het viertal vormde een belangrijke modernisering van de Nederlandse vloot. Zij waren bedoeld ter vervanging van de houten schepen en moesten met een combinatie van stoom- en zeilkracht en gladloop voorlaadkanons de Nederlandse belangen op zee behartigen. Het opmerkelijkste wapen van de Schorpioen was de puntige ramsteven.

Lees het uitgebreide artikel van Patrick Naaraat in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees