Maassluis koopt pand voor Maritiem Erfgoed en Living Lab

De gemeente Maassluis koopt een pand aan de museale buitenhaven van de stad, de Govert van Wijnkade 44 in Maassluis. De beoogde locatie van het Living Lab voor Maritiem Erfgoed wordt een broedplaats voor samenwerking en verduurzaming van de historische schepen en de haven. De Gemeenteraad Maassluis ging dinsdagavond akkoord.

De gemeente Maassluis investeert in de historische kern van de stad en geeft het maritiem erfgoed van Maassluis hierin een centrale rol. De aankoop van 1884 m2 loods aan de Govert van Wijnkade vormt een belangrijke stap. Het pand kost 1.776.000 euro, wordt betaald door de gemeente Maassluis en vormt de basis voor een Living Lab. In dit Lab zullen verduurzamingstechnieken voor schepen, havens en havenpanden worden ontwikkeld, getest en toegepast. De gekozen locatie biedt huisvesting voor onderwijs, stages, start-ups, onderhoudswerkzaamheden aan varend erfgoed en mogelijk ook de twee musea in Maassluis.

Levendig
Wethouder Corine Bronsveld van Cultuur: “Ik ben enthousiast over de resultaten die we het afgelopen jaar hebben geboekt. De vaartochten met historische schepen zitten vol. Ik ben blij met de vruchtbare samenwerking tussen vrijwilligersorganisaties. En met de aankoop van het pand krijgen we de mogelijkheid om die samenwerking te verbreden en de verduurzaming van ons maritiem erfgoed te versnellen. Zo kunnen we ook in de toekomst blijven genieten van ons rijke maritieme verleden.”

Wethouder Sjef Evers van Economie: “Dit pand is precies wat we nodig hebben om de volgende stap te zetten in ons ontwikkelplan. We zetten in op duurzaam gebruik van ons maritiem erfgoed voor het ontwikkelen van de stad. Door toerisme in eigen regio te stimuleren, door lange termijn samenwerking te organiseren, door nieuwe technologieën te ontwikkelen, testen en toe te passen, brengen we meer levendigheid in Maassluis.”

Meedoen
De ontwikkeling van het Living Lab gebeurt in samenwerking met veel partners in Maassluis en in de regio. Het afgelopen jaar is al veel geïnvesteerd, onder meer in de samenwerking tussen de historische schepen en Ervaar Maassluis . Het resultaat is een succesvol vaarprogramma dat Maassluis bekend maakt in de regio en levendigheid brengt in de stad. Daarnaast is het eerste plan ontwikkeld voor verduurzaming van een historisch schip, in samenwerking met de Hoge School Rotterdam, Scheepvaart en Transport College en de TU Delft. Verschillende toonaangevende bedrijven gaan meedoen aan de ontwikkeling van het onderwijsprogramma, stages en leer/werkplekken, zoals SIMA Charters , Lely, HDM, Alphatron Marine en De Haas Maassluis.

Bron: persbericht gemeente Maassluis

Afbeelding: de Govert Wijnkade, het pand nr 44 is te zien achter de Elbe