Maas Binnenvaartmuseum heropent na geslaagde metamorfose

Op vrijdag 10 september wordt het Maas Binnenvaartmuseum in Maasbracht officieel heropend na een meer dan drie jaar durende verbouwing. De openingshandeling wordt verricht wethouder Tim Snijckers namens gemeente Maasgouw en Michiel Dankers namens Maasgrind B.V. Vanaf dan is het museum weer te bezoeken op zaterdag en zondag (tussen 13.00 en 17.00 uur).

De vaste collectie heeft een metamorfose ondergaan en wordt gepresenteerd onder de naam ‘Blauwe Golf’. In de kelder van het museum is een nieuwe deelcollectie opgebouwd, die het verhaal van het Limburgse grind vertelt. Op de oever van de voorhaven is een modern scheepsstuurhuis gebouwd, dat tevens fungeert als uitkijkpost met uitzicht over de haven. Aan de nieuwe steiger ligt de eigen vloot: de tjalk Nooit Volmaakt en de rondvaartboot Gouverneur van Limburg.

Vrijwilligers
Het bestuur van het Maas Binnenvaartmuseum deed in 2017 een beroep op Agnes Vugt van het Amsterdamse adviesbureau Raadsaam om een nieuwe museale visie te ontwikkelen voor het Maas Binnenvaartmuseum. Museumdeskundige Rob Kooiman zette die visie om in een aantal thema’s voor de nieuwe collectie. Binnenhuisarchitecte Marina Slagboom ontwierp een nieuwe huisstijl voor het museum en ontwikkelde een nieuw verhaal over de Limburgs grindwinning in de kelder van het voormalig bankgebouw. Vrijwilligers (vooral oud-schippers) deden de praktische afwerking: verlichting, timmer- en schilderwerk en allerhande voorkomende klussen.

Lees het gehele artikel op de bron: Binnenvaartkrant