Nieuws

Maaike van de ‘Vrouwe Maaike’

EOC
FVEN

Het Alkmaarse Zeglis loopt ten zuiden van de Leeghwaterbrug dood in een schilderachtig laantje langs het water, met zelfgebouwde schuurtjes en werkplaatsen aan de ene kant, en boten van uiteenlopende grootte en leeftijd aan de kanaaloever.

Ze is aan de schoonmaak, Maaike van de ’Vrouwe Maaike’. Al een jaar of 35 woont ze op het schip. Met man Pieter. En vele jaren met hun kinderen. Ze groeiden er op en vlogen uit. Een van hen, Jacob, schildert vandaag de boeg vanaf een vlot aan de andere kant. Man Pieter is binnen, kleinkind Yara is vanwege een studiedag op school een dagje onder de hoede van opa en oma.

’Vrijheid’. In een woord vat Maaike samen waarom het zo bijzonder is om op een schip te wonen, en dan ook nog in een piepkleine gemeenschap, die de door rest van de wereld vergeten lijkt. De vrijheid wordt hier gekoesterd, weet ze. Niet alleen door haar, ook door haar buren.

,,We kunnen het goed met elkaar vinden, maar zullen ook de deur niet platlopen bij elkaar. Vrijheid heb je altijd op een schip. Trossen los en gaan. Afgelopen zomer een mooi toertje door Friesland. Vaak naar een evenement waar ook andere klassieke schepen komen. Een soort reünie. Iedereen kent elkaar in dat wereldje. Jammer genoeg werd het dit jaar vanwege de coronamaatregelen afgelast.’’

De ’Vrouwe Maaike’ is een in 1904 gebouwde Zeeuwse klipper van circa 28 meter. Als vrachtvaarder werd het schip onder meer gebruikt voor het vervoer van cement. In 1978 werden Pieter en Maaike de eigenaren.

,,Een schip is vrouwelijk, vond Pieter. Dus moest het een vrouwennaam krijgen. ’Vrouwe Maaike’, werd het. Ik vind het nog steeds leuk hoor, dat ik vernoemd ben.’’

Schipperskind
Het stel heeft ook een scheepvaart-achtergrond. Maaike is een schipperskind, Pieter voer jaren achtereen op een zandzuiger. Meestal was hij dan een week van huis. Toen er kinderen kwamen begon dat aan hem te vreten. Hij zag ze niet opgroeien, vond hij. Daarom zocht hij een baan aan de wal. Het werd Hoogovens. Minder avontuur, wel een geregelder leven.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD Premium, alleen voor abonnees