Lokaal Belang Eemsdelta hecht grote waarde aan Varend Erfgoed

Farmsum – Het schip de Naarden is een voormalige (houten) mijnenveger van de Koninklijke Marine en is geregistreerd als Varend Erfgoed. Het schip werd oorspronkelijk met hulp en subsidie in natura van de Koninklijke Marine onderhouden maar sinds 2000 wordt deze ondersteuning niet meer verleend. De Naarden behoort tot de twee laatste van dit type mijnenveger die Nederland rijk is. Het wordt beschouwd als een ‘Delfzielster Pronkjewail’ en heeft een prominente plek in de Farmsumerhaven.

Lokaal Belang Eemsdelta heeft afgelopen weekend in klein comité een werkbezoek gebracht aan het Zeekadetkorps Delfzijl. Jan Menninga, de running-mate van Lokaal Belang Eemsdelta: “Bij een maritieme stad als Delfzijl hoort een schip. Dat het een opleidingsschip is voor de jeugd is des te mooier, want zij hebben de toekomst. Ze dragen bovendien hun steentje bij aan belangrijke momenten in onze gemeente, zoals de kranslegging op 4 mei en Pinksteren. Als gemeente moet je dan ook willen meewerken aan de voortzetting van dit korps en dit Varend Erfgoed.”

Eerder dit jaar heeft de gemeenteraad van Delfzijl een krediet van € 30.000,- beschikbaar gesteld voor onderhoud aan het schip. Het heeft echter nog wat voeten in de aarde om het schip weer aan het varen te krijgen. Het streven is om met Pinksteren 2021 weer te kunnen varen.

Lees het gehele artikel op de bron: Eemskrant

Foto: Eemskrant