Lezing over de “Opkomst en ondergang van Scheepswerf en Machinefabriek De Liesbosch”

Utrecht bezat ooit een internationaal vermaarde werf waar imposante zeeschuimers van stapel liepen. Die werf, de Scheepswerf en Machinefabriek De Liesbosch werd in 1903 opgericht. De locatie lag toen in het destijds nog landelijke gelegen Jutphaas, op het huidige kruispunt van de Vaartsche Rijn met de A-12.

Op hoogtijdagen had dit goed geoutilleerde bedrijf meer dan 600(!) man in dienst en was de werf, naast het vele reparatiewerk, goed voor de nieuwbouw van talloze vracht- en tankschepen, sleepboten en schepen voor de internationale baggerbranche. In 1989 sloot de poort.

Op zaterdag 8 februari neemt historicus Peter Sprangers van Stichting Historische Kring Tolsteeg Hoograven (HKTH) ons bij Museumwerf Vreeswijk mee naar die Scheepswerf en Machinefabriek De Liesbosch. Aan de hand van talloze oude foto’s vertelt Sprangers over de opkomst en de teloorgang van deze roemruchte werf.

De HKTH is een actieve historische vereniging die inmiddels over een groot archief aan oude foto’s beschikt. Dit stelt de leden in staat interessante lezingen te verzorgen. Er wordt continu gewerkt aan de uitbreiding van dit archief. Mocht u nog oude foto’s van De Liesbosch in uw bezit hebben of een model van een schip dat daar is gebouwd, neemt u die dan vooral mee!! Bij de Museumwerf kunnen de foto’s worden ingescanned.

Programma:

  • 13.00 – 13.30 uur Ontvangst bezoekers in het Theehuys
  • 13.30 – 14.15 uur Lezing “Scheepswerf en Machinefabriek De Liesbosch” door Peter Sprangers in de Expositieruimte
  • 14.15 – 14.45 uur Pauze
  • 14.45 – 15.30 uur Deel 2 van de lezing in de Expositieruimte

De toegang is € 5,- p.p. (inclusief een kopje koffie / thee).
Voor meer info: www.museumwerf.nl.
I.v.m. voorbereidingen graag tijdig reserveren via museumwerf@museumwerf.nl.

Afbeelding: Museumwerf poster, foto afkomstig uit het archief van de St. Historische Kring Tolsteeg Hoograven