Nieuws

Lezing over de bouw van skûtsjes in bibliotheek Dokkum

In Bibliotheek Dokkum verzorgt Jelmer Kuipers uit Sneek donderdagavond 16 maart (20u) een lezing over de overgang van hout- naar ijzerbouw bij de Friese skûtsjewerven. Jelmer Kuipers heeft zich lange tijd beziggehouden met het bestuderen van de Friese scheepsbouw en die van ijzeren skûtsjes in het bijzonder. Hij is onder meer mede-auteur van het boek Van Ambulant tot Zwaluw; de Friese ijzervloot geregistreerd .

In zijn lezing vertelt Kuipers over de opkomst en ontwikkeling van de ijzerbouw op de Friese scheepswerven. Verder besteedt hij aandacht aan de grootte van de werven, het aantal gebouwde skûtsjes, de bloei en (veelal) de ondergang.

De avond wordt georganiseerd door Stichting De Noarderling, in samenwerking met het Historisch Informatiecentrum Noordoost Fryslân. De stichting zet zich in voor het behoud van De Noarderling, het skûtsje dat in 1907 werd gebouwd op de scheepswerf van Barkmeijer in Dokkum. Sinds 2017 is De Noarderling, na vele omzwervingen, weer terug in de stad. Ze ligt nu als museumschip in het Grootdiep.

Aanmelden (noodzakelijk) via de website van Dockumer Skutsje

Afbeelding: Een deel van de werf van Gerrit Barkmeijer, waarschijnlijk ergens tussen 1920 en 1925.